28 Mayıs 2018 Pazartesi

Kuyumculuk Teknolojisi Alanı Mum Modelaj ve Döküm Dersi Kalfalık Çalışma Soruları

Sorular Megep Modüllerinden Alınmıştır

1) Kauçuk kalıpta kullanılan kauçuk malzemesinin her bir plaka için yaklaşık vulkanizasyon ısı değeri aşağıdakilerden hangisidir?
A) 15 B) 7.5 C) 30 D) 20

2) Aşağıdakilerden hangisi kauçuk kalıpta kullanılan kauçuk malzemesinden biri değildir?
A) Silikon B) Silikonlu kauçuk C) Rulo veya levha kauçuk D) Sıvı kauçuk

3) (D) Pişirme derecelerinin kullanılması kauçuğu pişirmede dağılmaması ve şeklinin bozulmaması içindir.

4) (Y) Pişirme derecelerinin açılır kapanır durumda imal edilmesinin sebebi vulkanizasyon işlemi sonrasında kauçuk kalıbın kolay soğuması içindir.

5) (Y) Kauçuk kalıp yapımında merkezleme işlemi yalnızca kesim yöntemi kullanılarak yapılması mümkündür.

6) Kauçuk kalıpta, kauçuk kalıbın açma kapama sonrası aynı konumda kalmasına zemin hazırlayan aşağıdakilerden hangisidir ?
A ) Kalıbın vulkanizasyonu B ) Kalıpta kullanılan kauçuk çeşidi C ) Kalıplanmak istenen modelin durumu D ) Kauçuk kalıbın merkezlenmesi 

7)Vulkanizasyon işlemi biten kauçuk kalıbın bistüri yardımı ile zikzaklar çizerek ayrılması ve merkezlenmesi işlemi aşağıdakilerden hangisidir.?
A ) Pimli merkezleme B ) Pudralı merkezleme C ) Kesimle merkezleme D ) Kauçukla merkezleme

8) (D) Kauçuk kalıbın açma kapama sonrası aynı konumda kalmasına zemin hazırlama işlemine merkezleme denir.

9) (Y) Pimli merkezlemede kalıp ayırma yüzeylerinin pudralanmasındaki amaç vulkanizasyon işleminde kauçuk plakaların birbirleri ile yapışmalarını sağlamaktır.

10) (D) Kauçuk kalıp üzerinde kalıp ayırma yüzeyini oluşturacak kesim işlemi başlangıçta düz bir çizgi halinde kalıp etrafı dönülerek kesim işlemine başlanacağı gibi kesime köşelerden derin zikzaklar oluşturacak şekilde de başlanabilir.

11)Pişirme kalıbının kullanılma nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A ) Kauçuk kalıbın dağılmasını önlemek B ) Vulkanizasyon işlemini yapmak C ) Kalıp içersinden hava çıkışını sağlamak D ) Flanşların dağılmasını önlemek

12)Aşağıdakilerden hangisi kauçuğu pişirme kalıbına yerleştirmede dikkat edilmesi gereken özelliklerinden değildir?
A ) Flanş kullanımı B ) Modelin derece içindeki konumu C ) Kauçuk plakaların yüzey temizliği D ) Vulkanizasyon süresi

13) (D) Pişirme derecesinin üzerinde kullanılan flanşlar ısıyı ve baskıyı kontrol altında tutmak içindir.

14) (Y) Modelin kauçuk plaka arasında hangi konumda olduğu kauçuğu pişirme kalıbına yerleştirmede dikkat edilmesi gereken hususlardan biri değildir.

15) (D) Kullanılacak flanş sayısı derece ve kalıbın boyutları ile orantılıdır.

16) İdeal vulkanizatör pişirme sıcaklığı aşağıdakilerden hangisidir ?
A ) 100o C B ) 80o C C ) 170o C D 158o C 

17) Vulkanizasyon işleminde her kauçuk plaka için yaklaşık pişirme süresi aşağıdakilerden hangisidir?
A ) 5 dk B ) 15 dk C ) 7.5 dk D ) 2.5 dk

18) (D) Vulkanizasyon işleminde model yolluğunun ucuna ağızlık, pimli parçalarda pim yerlerinin boş çıkması için çelik iğneler yerleştirilmelidir.

19) (D) Fazla altlık veya flanş kullanılmasının amacı pişme esnasında pişen kauçuğun modeli tam ve mükemmel bir şekilde sarabilmesi içindir.

20) (D) Vulkanizatör kapaklarının sıkılmasının sebebi kauçuk kalıp içerisinde kalabilecek havanın dışarı atılması ve kauçuk plakalarının modeli tam sarması içindir.

21) (D) Pişirme derecesinden alınan kauçuk kalıp kenar çapakları makasla temizlendikten ve ağızlık alındıktan sonra modelin kalıptan alınması işlemi olan kesim işlemine geçilir.

22) (D) Kesim işlemi sırasında sürtünmenin azaltılması için bistürü ağzının suya batırılması gerekmektedir.

23) (D) Kesimin sağlıklı olabilmesi için kesimi yapacak kişinin modeli tanıması ve kesme yöntemlerini doğru kullanması gerekir

24) (D) Kesim işlemine başlangıç olarak kalıbın ağız kısmından (yolluk çıkışından) başlanmalı, kenarlar boyunca dalgalı ya da zikzaklı çizgiler takip edilmelidir.

25) Döküm işleminde kauçuk kalıp içerisine basılacak olan mumun hazır hale getirilmesinde kullanılan makine aşağıdakilerde hangisidir. ?
A) Kaynak B) Vulkanizatör C) Pişirme piresi D) Mum kazanı 

26) Aşağıdakilerden hangisi mum kazanının kısımlarından biridir?
A) Küreli matkap B) Pişirme kalıbı C) Enjektör D) Bistirü

27) Mum kazanı üzerinde basıncı kontrol etmek için kullanılan düzenek aşağıdakilerden hangisidir?
A) Enjektör B) Elektrik kablosu C)Barometre D) Isı ayar düğmesi

28) Aşağıdakilerden hangisi mum kazanının hazırlanmasında dikkat edilecek hususlardan biri değildir?
A) Kazan içerisindeki mum miktarı B) Kazan içerisindeki sıcaklık C) Kazan içerisindeki basınç D) Mum modelin şekli

29)- (Y) Kışlık mumlarda kazan sıcaklığı 70-75 oC olarak ayarlanmalıdır. 

30)- (D) Mum kazanından erimiş mum ile kalıp arasındaki bağlantıyı sağlayan düzenek enjektör’dür.

31)- (D) Kazan içerisindeki mumun ilk erime ısısı 100 oC olmalıdır.

32)- (D) Kazan içerisindeki ısı değerini gösteren düzenek termometredir

33)-Mum basma işleminde kauçuk kalıbın pudralanmasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
A ) Yüzeysel düzgünlüğün sağlanması için B ) Hava çıkışının rahatlatılması ve mumun kalıptan kolay ayrılması C ) Mumun kolay katılaşması için D ) Kauçuk kalıbın kolay açılması için

34)-Aşağıdakilerden hangisi kauçuk kalıpta kalan havanın çıkışını kolaylaştırır?
A ) Kazan basıncının yüksek olması B ) Kazan içi sıcaklığın yüksek seçilmesi C ) Bistirü yardımı ile çentik açılması D ) Flâş baskı kuvvetinin artırılması

35)-Dolmayan kalıp boşluğunun sebebi aşağıdakilerden hangisi değildir?
A ) Kazan içi sıcaklığın düşük olması B ) Kauçuk kalıbın pudralanmaması C ) Kazan içi basıncın düşük olması D ) Kauçuk kalıbın şekli

36)-Aşağıdakilerden hangisi mum basma işleminin kazandırdığı avantajlardan biri değildir?
A) Aynı ölçü ve özelliklerde çok sayıda takı boşluğu oluşturmak B)  Şekillendirme ve işçilik yönünden avantajlı oluşu C)  Tek bir işlemle çok sayıda takı üretimine imkân vermesi D)  Takı kalitesinin her zaman yüksek tutması

37)- (D) Mum basma işleminde döküm mumu kullanılmasının temel sebebi Ergime ve katılaşma sıcaklık değerlerinin çok yakın olmasıdır.

38)- (D) Döküm mumu kolay şekil alma özelliğinden dolayı oluşacak hatalarda düzeltme imkânı verir.

39)- (D) Döküm mumu geri kazanılma özelliğinden dolayı belli bir miktarının yeniden kullanılabilmesine imkân verir.

40)- (Y) Döküm mumu taşlı döküme imkân tanımaz

41 )-Ana yolluğun kullanılmasının esas amacı aşağıdakilerden hangisidir?
A ) Mum modellerin daha düzgün durmasını sağlamak B ) Mum akışını sağlamak C ) Kalıp içersinden hava çıkışını sağlamak D ) Ergimiş metali depolayarak modellere dağılımını sağlamak 

42 )-Aşağıdakilerden hangisi ana yollukta olması gereken özelliklerinden değildir?
A ) Silindirik bir kesite sahip olmalı B ) Akışı engelleyecek şekilde eğri olmalı C ) Fanus boyundan 1.5 –2 cm küçük olmalı D ) Kesit kalınlığı yardımcı yolluğa eşit olmalı

43 ) (D) Ana yolluk plastik altlığa havya ve artık mumlar ile monte edilir.

44 ) (D) Ana yolluk, daha önce kullanılan mumların alüminyum kalıba mum enjeksiyonu yöntemiyle hazırlanır.

45 ) (Y) Ana yolluğun kesit kalınlığı yardımcı yolluğun kesit kalınlığı ile eşit olmalıdır.

46)-Mum ağacı diziminde ana yollukla model arasındaki açı değeri aşağıdakilerden hangisidir?
A ) 10-20o B ) 04-08o C ) 25-30 o D ) 30-40 o

47)-Aşağıdakilerden hangisi Mum ağacı dizim yöntemlerinden biridir?
A ) Karışık dizim B ) Tekli dizim C ) Çam (Çalı)biçimi dizim D ) Yatay dizim

48)-Büyük boyutlu mum modellerin, ana yolluktan yeterli beslemenin yapılabilmesi için ana yolluk üzerine dizim şekli aşağıdakilerden hangisi olmalıdır?
A ) Tekli dizim B ) Spiral dizim C ) Çam ağacı dizim D ) Karışık dizim

49)-Aşağıdakilerden hangisi mum ağacı diziminde dikkate alınması gereken konulardan biri değildir?
A ) Mum modeller birbirine çok yakın olmaması B ) Her bir sıra arasında belirgin bir boşluğun bırakılmış olması. C ) Bağlantıların tümünde köşelerin yuvarlatılmış olması. D ) Mum modellerin şekilleri

50)- (D) Büyük boyutlu parçaların dökümünde ana yolluktan yeteri kadar beslemenin olabilmesi için mum modeller spiral dizim yöntemi ile dizilmelidir.

51)- (Y) Çam (çalı) biçimi dizim ince küçük parçaların dökümüne elverişli değildir.

52)- (D) Yardımcı yollukların uzunluğu dikkate alınarak yolluk kalınlığı en azı bağlantı kesit kalınlığına eşit olmalıdır.

53)- (D) Aynı ağaç üzerine farklı ölçülerde model yapımı mümkün olduğu kadar önlenmelidir.

54-Aşağıdakilerden hangisi döküm için gerekli metal miktarının hesaplanması için kullanılan yöntemlerden biri değildir?
A ) Ana yolluk için gerekli metalin %40 fazlası B ) Su taşırma yöntemi C ) Terazi yöntemiyle D ) Mum ağacı ağırlığı kadar

55-Aşağıdakilerden hangisi terazi yöntemiyle metal miktarını hesaplamada kullanılan bir değerdir?
A ) Kovadan taşan su miktarı B ) Alaşım metalinin özgül ağırlığı C ) Mum model sayısı D ) Mum model büyüklüğü

56- (D) Mum ağacının tartılarak tartımdan altlık ağırlığının çıkarılıp döküm işleminde kullanılacak alaşımın özgül ağırlığının çarpılarak hesaplanmasına terazi yöntemi ile metal miktarını hesaplama denir.

57- (D) Metal miktarı hesaplandıktan sonra hazırlanan mum ağacına ait bilgiler ve değerler bir etiket hâline getirilmelidir.

58-Aşağıdakilerden hangisi alçılama işleminde kullanılan alçı çeşitlerinden biridir?
A ) Silis bağlı kalsiyum sülfat alçı B ) Fosfor bağlı alçı C ) Sodyum bağlı alçı D ) Potasyum bağlı alçı

59- Yüksek ergime sıcaklığına sahip alaşımlar için kullanılan alçı türü aşağıdakilerden hangisidir?
A ) Silis bağlı kalsiyum sülfat alçı B ) Fosfat bağlı alçı C ) Sodyum bağlı alçı D ) Potasyum bağlı alçı

60- (D) İdeal alçı karışımının elde edilmesi çalışma süresi ve kullanılan su sıcaklığına bağlıdır. Su sıcaklığının artması işlem süresini de artıracaktır.

61- (Y) Hazırlanan alçı daha önceden hazırlanan dereceye mum modeller üzerinden katılaşmaması için hızlı bir şekilde doldurulur.

62- (D) Vakumlama işlemi, sızdırmazlığı sağlanmış kapalı bir kap içerisine konan alçı su karışımının bir motor yardımı ile kap içerisindeki havanın emilerek hazır hale getirilmesi işlemidir.

63- (D) Derece veya kalıbın dolmasından sonra hareket ettirilmemesi veya titreştirilmemesi ile çatlamaların ve alçı-su ayrışmalarının önüne geçilecektir

64- (D) Derece içerisindeki alçının orta noktası sarardığında vakumluma işlemi tamamlanmış olur.

65- (Y) Vakumlama sonrasında etiket bilgileri alçının üst kısmına kazınmaz.

66- (D) Çalışma esnasında alçı tozu solunumu, akciğer rahatsızlıklarına yol açtığından tehlikelidir.

67) (D) Mum indirmedeki amaç derece içerisinde alçılanarak vakumlanması biten mum modellerin alçı içersinden alınarak, kalıp boşluğunun oluşturulmasıdır.

68) (Y) Kuru yöntemle mum indirme işleminde karbonlu kalıntılar daha fazla olacağından alçı yüzeyinde döküm sonrası oluşan bu izler yüzey kalitesini artıracaktır.

69) (D) Buharla mum indirme yönteminde daha az duman çıkışı, ortamın az kirlenmesi, elde edilen yüzey kalitesinin fazla olması ile tercih edilen bir yöntemdir.

70) (Y) Ani su buharının meydana gelmemesi ve kalıbın bozulmaması için fırın ya da kazan ısı değerini hızlı olarak artırılmalıdır.

71) (Y) Buharla mum indirme yapılacaksa dereceleri buhar kazanına almadan belli bir sıcaklığa kadar ısıtılması gerekli değildir.

72.) Alçı kalıbının kademeli olarak ısıtılmamasının sakıncası ne olabilir?
A) Kalıbın homojen olarak ısıtılmasına B)Alçı kalıbının çatlamasına C)Alçı kalıbının yanmasına D)Dökümün kusursuz yapılmasına neden olur.

73.) Alçı pişirme fırını yaklaşık olarak en fazla kaç dereceye kadar ısıtılmalıdır?
A) 250–300 derece B) 300–500 derece C) 550–600 derece D) 730–750 derece 

74.) Alçı pişirme süresi yaklaşık olarak kaç saattir?
A) 2 saat B) 4 saat C) 12 saat D) 9 saat

75- Derecelerin gereğinden fazla ısıtılması sonucunda ne gibi sorun meydana gelir?
A) Alçı kalıbında çatlamalar oluşur B) Alçı kalıbının yüzeyinde kararmalar ve kumlu yüzey oluşur C) Alçı kalıbı homojen şekilde pişmez D) Hiçbir sorun oluşmaz.

76.) Klasik fırınlarda pişirme yapılırken neye dikkat edilmelidir?
A) Fırının sıcaklığına B) Derecelerin konumlarının zaman zaman değiştirilmesine C) Sıcaklığın artışına D) Alçı kalıbın fırında bekleme süresine

77.) (Y) Döner tablalı fırınlar pişirme işlemi için kullanılmamalıdır.

78.) (D) Dereceler fırın içerisine yerleştirilirken birbirleri ve fırın duvarlarıyla aralarında 20–25. mm mesafe olmalıdır.

79.) (D) Alçı pişirme sırasında fırın ısı ayarları kademeli olarak yapılmamalıdır.

80.) (D) Pişirme işlemine ara vermeden yapılmalı fırından alınan derece direk döküm makinesine yerleştirilmelidir.

81.) (Y) Derece fırına konulduktan sonra fırının kapakları açılmamalıdır

82) Aşağıdakilerden hangisi dökme işleminde kullanılan makinedir?
A) Pişirme fırını B) Mum indirme fırını C) Santrifüj döküm makinesi D) Derece

83) Merkezkaç kuvvetiyle çalışan döküm makinesi hangisidir?
A) Kontini döküm makinesi B) Vakumlu döküm makinesi C) Basınçlı vakumlu döküm makinesi D) Santrifüj döküm makinesi 

84) Aşağıdakilerden hangisi santrifüj makinesinin avantajlarındandır?
A) Döküm kapalı ortamda yapıldığı için müdahale imkânı yoktur. B) Makinenin kullanımı bilgiden ziyade tecrübeye dayanır. C) Sıcak dereceye döküm yapıldığından yolluklarda tıkanmalar olmaz. D) Pota içi sıcaklığı bilinmeden döküm gerçekleşir.

85) Santrifüj döküm makinesinde alaşım metalinin eritilmesi nasıl gerçekleştirilir?
A) Eritme ocaklarında eritilir. B) Döküm makinesi üzerindeki potada eritilir. C) Şalomayla eritilerek dereceye dökülür. D) Pişirme fırınlarında eritilir.

86) Aşağıdakilerden hangisi vakumlu döküm makinesinin avantajlarından değildir?
A) Pota içi sıcaklığı kontrol imkânı vardır. B) Havanın emilmesi sayesinde erimiş metal dereceye kolayca dolar. C) Hassas parçaların dökümüne elverişlidir. D) Döküm sırasında erimiş madeni karıştırma imkânı vardır.

87) (Y) Kontini döküm makineleriyle az sayıdaki üretimler gerçekleştirilir.

88) (Y) Santrifüj döküm makinesi hava basıncı ile çalışan makinelerdir.

89) (D) Vakumlu döküm makinelerinde pota içerisindeki sıcaklık kontrollüdür.

90) (D) Santrifüj döküm makinelerinde ergimiş alaşım metaline müdahale imkânı vardır.

91) (D) Vakumlu döküm makineleri aynı ebat, özellik ve çok sayıdaki takının üretilmesinde kullanılır. 

92) Derece fırından ne zaman çıkarılır?
A) Alçının pişirilmesinden hemen sonra B) Döküm işlemine başlanırken C) Derece soğuduktan sonra D) Fırın soğuduktan sonra

93) Derece pişirme fırınından alınırken neye dikkat edilmelidir?
A) Yanmalara karşı tedbir alınmalıdır. B) Derecenin soğuk olmasına dikkat edilmelidir. C) Numarası en düşük olan derece fırından alınmalıdır. D) Derece yavaş yavaş fırından alınarak soğutulmalıdır.

94)Derece döküm makinesine yerleştirirken neye dikkat etmelidir?
A) Derecenin soğuk olmasına B) Derecenin büyüklüğüne C) Derece yolluğu ile potanın ağız ağza gelmesine D) Alaşım metalinin ayarına

95) Derece fırından ne ile alınır?
A) El ile B) Pense ile C) Maşa ile D) Kargaburnu ile.

96) Derece ile pota arasında boşluk bırakılırsa ne olur?
A) Eritilen alaşım metali soğur B) Derece içerisindeki alçı çatlar C) Eritilen alaşım metali boşluktan savrulur D) Derece makineden fırlayabilir.

97) (Y) Derece makineye konulduktan sonra cıvatalar fazla sıkılmamalıdır.

98) (Y) Dereceler makineye yerleştirilirken önceden hazırlanan çizelge göz önünde bulundurulmamalıdır.

99) (D) Cıvatalar iyi sıkılmazsa döküm sırasında derece savrulabilir.

100) Derece pota üzerine yerleştirildikten sonra derece üzerine …(koruyucu başlık)…mutlaka geçirilmelidir.

101 ) Derece fırından alınırken …(maşa)……kullanılmalıdır.

102) Önceden hazırlanan kalıp boşluğuna eritilmiş metalin dökülmesiyle yapılan işleme ne ad verilir?
A) Model hazırlama B) Vakumlama C) Döküm D) Alçı pişirme

103) Aşağıdakilerden hangisi döküm çeşidi değildir?
A) Statik döküm B) Santrifüj döküm C) Vakumlu döküm D) Dinamik döküm

104)Döküm işleminde kullanılan ve kalıp malzemesini sınırlayan kaplara ne ad verilir?
A) Model B) Pişirme derecesi C) Derece D) Maça

105) Statik dökümde kullanılan ana madde nedir?
A) Kauçuk B) Alçı C) Mum D) Kum

106) Statik döküm işleminde boş çıkması istenilen yerlere ne konmalıdır?
A) Derece B) Yolluk C) Maça D) Batak

107) Aşağıdakilerden hangisi santrifüj dökümcülüğün basamaklarından değildir?
A) Model hazırlama B) Maça hazırlama C) Kauçuk kalıp hazırlama D) Mum model basma

108) Döküm esnasında kalıp boşluğunda bulunan havanın hapsolunmasına ne ad verilir?
A) Batık B) Yetersiz beslenme C) Gaz fıskiyeleri D) Hatalı yolluklandırma

109) (Y) Dereceler arasında kumla elde edilen kalıp boşluklarına eritilmiş metalin dökülmesi ile yapılan işleme santrifüj döküm işlemi adı verilir.

110) (Y) Dökümcülükte kullanılan ağaç, seramik veya metalden yapılmış imal edilecek parçanın benzerine maça adı verilir.

111) (D) Ağaç dizimi santrifüj döküm işleminin bir basamağıdır. Aşağıda bırakılan boşluklara uygun sözcükleri yerleştiriniz.

112) Döküm işleminde alçı kalıp içerisindeki havanın emilmesi yöntemiyle yapılan işleme…(vakumlu)….döküm işlemi adı verilir.

113) Kalıp malzemesini sınırlayan ve onların dağılmasını önleyen kaplara……(derece).........adı verilir.

114) Önceden hazırlanan kalıp boşluğuna değişik yöntemlerle ergitilmiş metalin doldurulması işlemine……(döküm işlemi)….adı verilir.

115) Döküm işleminde sıvı metalin akarak kalıp boşluğuna ulaşması için bırakılan boşluğa ……(yolluk)…….adı verilir.

116) Basınç ve vakum yardımıyla kalıp boşluklarının doldurulması yöntemiyle yapılan işleme ……(basınçlı vakum)……döküm yöntemi adı verilir.

117) Derece döküm makinesinden ne zaman alınmalıdır?
A) Derece içerisindeki metal tamamen soğuyunca B) Makine dönme turunu tamamlayınca C) İkinci döküm işlemi başlangıcında D) Su hazırlanınca

118) Derece makineye yerleştirirken neye dikkat etmelidir?
A) Yanmalara karşı tedbir alınmalıdır. B) Derecenin soğuk olmasına dikkat edilmelidir. C) Numarası en düşük olan derece fırından alınmalıdır. D) Derece yavaş yavaş fırından alınarak soğutulmalıdır.

119) Derece Döküm makinesinden alınırken neye dikkat edilmelidir?
A) Bir kenarda 3–5 dakika bekletilir B) Hemen suya batırılır C) Derecenin tamamen soğuması beklenir D) Tokmakla alçı dereceden çıkartılır

120) Alçı derece içerisinden nasıl çıkartılır?
A) Derece kesilerek B) Alçı tokmakla kırılarak C) Sıcak alçı suda eritilerek D) Tanzikli suyla.

121)Alçı eritmede kullanılan kova özelliği nasıl olmalıdır?
A) Isıya dayanıklı ve ramatı geri kazanmaya elverişli olmalıdır B) Kurşun kap olmalıdır C) Plastik kova olmalı D) Cam kap olmalıdır

122) Döküm makinesinden alınan derece sonra hangi işleme tabi tutulmalıdır?
A) Derece soğumaya bırakılmalıdır, tamamen soğuduktan sonra derece kesilmelidir. B) Yolluğun katılaşması beklenmelidir. C) Derece içericindeki alçı çekiçle kırılmalıdır. D) Derece müşteriye teslim edilmelidir.

123) Kova içerisindeki su ile alçı nasıl eritilir?
A) Derece su içerisine atılarak uzun süre bekletilir. B) Su içerisinde dereceye çekiçle vurularak alçı kırılır. C) Derece maşa ile tutularak kova içerisindeki suda hareket ettirilir. D) Derece üzerine su dökülerek alçı yumuşatılır.

124) Dereceden çıkartılan metal ağacı üzerindeki alçılar tamamen nasıl temizlenir?
A) Metal ağaç bir gün suda bekletilir. B) Tanzikli su yardımıyla alçı yıkanır. C) Koçanlar kesilerek takılar tezgâhlara dağıtılır ve alçılar tesviye edilir. D) Kova içerisindeki alçıyı yumuşatma yeterlidir.

125) Alloy katkılı alaşım metallerinden alçı nasıl temizlenir?
A) Zaç yağına atarak B) Su içerisinde kısa bir süre bekletilerek C) Ultrasonik yıkama makinelerinde yıkayarak D) Çekiçle alçıyı kırarak

126) Alçının temizlenmesi işlemi sırasında neye dikkat edilmelidir?
A) Koçan yolluğunun katılaştığı kontrol edilmelidir. B) Kova içerisindeki su içerisine asit atılmalıdır. C) Taşlı dökümler döküm makinesinden alındıktan hemen sonra suya batırılmalıdır. D) Dereceden çıkartılan koçan müşteriye teslim edilmelidir.

127) Firenin tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Döküm sırasındaki meydana gelebilecek maden kayıplarına denir B) Döküm başlangıcındaki maden miktarına denir C) Döküm sonrasındaki maden miktarına denir D) Metal ağacın ağırlığına denir.

128.Fire kaybının az olması bize döküm hakkında ne gibi bilgi verir?
A) Dökümün sağlıksız olduğu B) Dökümün sağlıklı olduğu C) Alçı boşluklarının yeterince dolmadığı D) Metal miktarının bir kısmının boşa gittiği

129) Aşağıdakilerden hangisi firenin fazla olmasına sebeptir?
A) Metal alaşımının düşük ayar olması B) Alaşımda fazla gümüş kullanılması C) Alaşım metalinin ergime sıcaklığının üzerinde ısıtılması D) Alaşım içerisinde fazla bakır kullanılması

130) Yanma kayıplarını önlemek için alaşım eritme esnasında pota içerisine ne ilave edilir?
A) Alaşım metali içerisine sarı ilavesi yapılır B) Alaşım içerisine bakır ilavesi yapılır C) Alaşım içerisine gümüş ilavesi yapılır D) Alaşım içerisine alüminyum ilave edilir.

131) Fire miktarı nasıl kontrol edilir?
A) Başlangıç ve sondaki metal miktarı tartılarak karşılaştırılır B) Metal ağacındaki saf altın miktarı tartılır C) Metal ağacı içerisindeki yolluk tartılır D) Metal ağacından kopan parçalar tartılır


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder