29 Haziran 2018 Cuma

Plastik Teknolojisi Alanı Plastik Şişirme Teknolojisi Dersi Ustalık Çalışma Soruları

Sorular Megep Modüllerinden Alınmıştır

1. İçi boş plastik eşyaların (şişe, bidon, tüpler, tanklar, kavanozlar, yakıt depoları vb.) üretiminde kullanılan, iki parçalı, şişirilecek eşyanın dış hatlarını oluşturan boşluğu içeren, demir, çelik, alüminyum, çinko alaşımlı malzemelerden yapılmış hassas seri üretim araçlarına ne ad verilir? 
A) Ekstrüzyon kalıbı B) Şişirme kalıbı C) Enjeksiyon kalıbı D) Termoset kalıbı 

2. Enjeksiyonla şişirmede yarı mamul tüpe ne ad verilir? 
A) Preform B) Parison C) Mandrel D) Kalıp 

3. Ekstrüzyon şişirme makinelerinde dikey bir akışla kalıba yönlendirilen, yarı erimiş tüpe ne ad verilir? 
A) Preform B) Parison C) Mandrel D) Kalıp 

4. Çeşitli plastik ham maddeleri (PET, PBT, PP, PVC vb.) ısıtıp plastikleştiren, bunları uygun bir kalıp içerisinde üfleme metoduyla şişirerek içi boş plastik kapları üreten makinelere ne ad verilir? 
A) Enjeksiyon makinesi B) Ekstrüzyon makinesi C) Film makinesi D) Şişirme makinesi 

5. PET şişeler hangi metot ile üretilir? 
A) Vakumlama B) Ekstrüzyon şişirme C) Enjeksiyon şişirme D) Rotasyonel kalıplama 

6. Büyük kalıpların taşınması amacıyla kullanılan sisteme ne ad verilir? 
A) Makara B) Kriko C) Pump D) Gump

7. Ekstrüzyon şişirme kalıplarında kesme ve yapıştırma yapan kısım aşağıdakilerden hangisidir? 
A) Kolonlar B) Boğaz C) Pinch-off D) Ürün boşluğu 

8. Ekstrüderden gelen sıcak akışkan plastiği dikey olarak eşit kalınlıklarda aşağıya yönlendiren kısım aşağıdakilerden hangisidir? 
A) Kafa kısmı B) Kovan C) Ekstrüder D) Kalıp 

9. İyi bir şişirme yapılabilmesi için uygun parison sıcaklık aralığı ne olmalıdır? 
A) 140–150 °C B) 100–200 °C C) 120–140 °C D) 170–200 °C 

10. Ekstrüzyon şişirmede normal şartlar altında üfleme basıncı hangi değerlerde olmalıdır? 
A) 4–10 kg/mm² B) 10–20 kg/mm² C) 2–5 kg/mm² D) 40–80 kg/mm² 

11. Büyük hacimli içi boş parçalar şişirme teknolojisinden başka hangi üretim metodu ile elde edilebilir? 
A) Sıkıştırma ile kalıplama B) Rotasyonla kalıplama C) Vakumlama ile kalıplama D) Fışkırtma ile kalıplama 

12. Şişirme makinelerinde üfleyerek şişirmeyi gerçekleştiren kısım aşağıdakilerden hangisidir? 
A) Preform B) Ekstrüder C) Kalibrasyon mandreli D) Kalıp

13. Plastik malzemede polimer yapının, havanın oksijeni ve ışıma etkileriyle tahribatını önlemek için ne kullanılır? 
A) Genleştiriciler B) Antioksidanlar C) Kaymayı kolaylaştırıcılar D) Uv stabilizatörler 

14. Aşağıdaki malzemelerden hangisi termoplastik poliesterdir? 
A) Polibütilentereftalat B) Polipropilen C) Polikarbonat D) Polistren 

15. Termoplastik poliesterlerde dezavantaj sayılabilecek özellik aşağıdakilerden hangisidir? 
A) Gaz, aroma, yağlara direnci B) Düşük camsı geçiş sıcaklıkları C) Saydam ve geçirgen özelliği D) Büzülmeye karşı gösterdiği direnç 

16. Ambalaj malzemelerinin çoğunu plastiklerin oluşturma sebeplerinden en önemlisi aşağıdakilerden hangisidir? 
A) Sertliğinin yüksek olması B) Kolay elde edilmesi C) Satılan malların taze ve temiz tutulması D) Işığı geçirmemesi 

17. PBT’nin cam elyaf takviyeli olanlarının en çok kullanıldığı alanlar hangisidir? 
A) Tarım araçları B) Mutfak, küçük ev aletleri C) Banyo aksesuarları D) Elektrik, elektronik, haberleşme ve otomotiv 

18. PBT özellikle elektrikli alet üretiminde kullanıldığında hangi özellikte katkı maddesini içermesi gerekir? 
A) Asitlere karşı direnç kazandırıcılar B) Elastiklik kazandırıcı C) Hafiflik kazandırıcı D) Yangın geciktirici kimyasallar

19. PBT, standart poliester tipleri ile karşılaştırıldığında hangi özelliğe sahiptir? 
A) Yüksek elastikiyet B) Nem almaması C) Sertliğinin yüksek olması D) Yüksek sıcaklıklara karşı büzülmesinin az olması 

20. Katkılı ve katkısız plastiklerin ekolojik açıdan ve ekonomiklik açısından en önemli özelliği nedir? 
A) Yaygın kullanım B) Ucuz elde edilmesi C) Geri dönüşümü D) Kolay bulunması 

21. Polimerler, içlerine çeşitli katkı ve dolgu maddeleri karıştırılarak (örneğin, boyar maddeler güneş ışığına karşı koruma için bazı özel katkılar, kaydırıcılar, işleme kolaylığı sağlayan diğer katkılar) yapılan karışıma ne ad verilir? 
A) Kompound B) Koekstrüzyonu C) Katalizör D) Homopolimer 

22. Plastik malzemenin görünümüne estetik etki kazandıran katkı maddesi aşağıdakilerden hangisidir? 
A) Oksitlenme önleyiciler B) Plastikleştiriciler C) Dolgu maddeleri D) Renklendiriciler 

23. Yaygın olarak kullanılan bazı darbe artırıcı polimer yapılı katkılardan biri aşağıdakilerden hangisidir? 
A) Di ve triesterler B) Sentetik kauçuklar C) Antioksidanlar D) Fosfatlar

24. Enjeksiyonla şişirmede yarı mamul tüpe ne ad verilir? 
A) Preform B) Parison C) Mandrel D) Kalıp 

25. Ekstrüzyon şişirme makinelerinde dikey bir akışla kalıba yönlendirilen, yarı erimiş tüpe ne ad verilir? 
A) Preform B) Parison C) Mandrel D) Kalıp 

26. Çeşitli plastik hammaddeleri (PET, PBT, PP, PVC vb.) ısıtıp plastikleştiren, bunları uygun bir kalıp içerisinde üfleme metoduyla şişirerek içi boş plastik kapları üreten makinelere ne ad verilir? 
A) Enjeksiyon makinesi B) Film makinesi C) Ekstrüzyon makinesi D) Şişirme makinesi 

27. Aşağıdakilerden hangisi şişirme teknolojisi ile yapılan bir üretim değildir? 
A) Enjeksiyon şişirme B) Ekstrüzyon şişirme C) Termoset kalıplama D) Gerdirme şişirme 

28. Yüksek hacimli konteynırlar, büyük varil ve bidon, su damacanaları üretimi için kullanılan şişirme makinesi aşağıdakilerden hangisidir? 
A) Çift istasyonlu şişirme makinesi B) Tek istasyonlu şişirme makinesi C) Akümülatif şişirme makinesi D) Ko-ekstrüzyon şişirme makinesi 

29. Ölçü çizgili yağ taşıyıcıları, çiftrenkli taşıyıcılar ya da oyuncaklar, vücut losyonu şişesi veya şampuan şişesi gibi çift katlı taşıyıcılar, iki renk şeritli ürünlerin imalatını gerçekleştirmek amacıyla tasarlanıp yapılmış makine aşağıdakilerden hangisidir? 
A) Ko-ekstrüzyon şişirme makinesi B) Akümülatif şişirme makinesi C) Tek istasyonlu şişirme makinesi D) Çift istasyonlu şişirme makinesi

30. Ekstrüzyon şişirme prosesinin temel basamaklarından birisi aşağıdakilerden hangisidir? 
A) Dikey bir akış ile erimiş plastiğin yönlendirilmesi B) Preform kalıplanması C) Ön şişirmenin yapılması D) Preformların test edilmesi 

31. Eriyik haldeki hammaddeyi yatay bir akış ile parison adı verilen akışkan hortum hâlinde dışarıya veren sistem aşağıdakilerden hangisidir? 
A) Şişirme pimi B) Kalıp C)Ekstrüder D)Kafa bölümü 

32. Makinenin genel kontrol sistemleri ve kalıp ayarlarının yapılarak kaydedildiği, makine operatörünün tamamen makineye hâkim olabildiği kısım hangisidir? 
A) Güvenlik panosu B) Elektrik panosu C) Kontrol panosu D) Şişirme panosu 

33. Preformların makineye düzenli ve kesintisiz olarak verilmesini sağlayan ünite aşağıdakilerden hangisidir? 
A) Şişirme ünitesi B) Isıtma ünite C) Taşıma ünitesi D) Preform besleme ünitesi 

34. Preformların kalıplara taşınması, oluşan şişelerin çıkışa taşınması ve preformların ya da şişelerin dışarıya çıkartılması işlemlerini yapan ünite aşağıdakilerden hangisidir? 
A) Transfer ünitesi B) Kalıplama ünitesi C) Şişirme ünitesi D) Isıtma ünitesi 

35. Şişirme işleminin yapıldığı ve boğaz çapağının alındığı bölümde parison içerisine girerek parisonu şişiren kısım aşağıdakilerden hangisidir? 
A) Kafa kısmı B) Pim C) Ekstrüder D) Kalıp 

36. Ekstrüzyon şişirme makinesini devreye alırken aşağıdaki maddelerden hangisine dikkat edilmelidir? 
A) Makine ısıtıcılarının açılması B) Preformların ısıtılması C) Üretim miktarına D) Şişirilecek ürünün şekline 

37. Enjeksiyon şişirme makinesini devreye alırken aşağıdaki maddelerden hangisine dikkat edilmelidir? 
A) Parison oluşumuna B) Preform sayısına C) Preformların ısıtılmasına D) Şişenin şekline

38. Ekstrüzyon şişirmede kalıp kapandıktan sonra hangi işlem basamağı devreye girer? 
A) Parison akışının başlaması B) Parison kesimi C) Şişirme piminin üflemesi D) Boşaltma istasyonuna sevk 

39. Enjeksiyon şişirme makinesinde preformlar nasıl ısıtılır? 
A) Fırınlarda B) Ekstrüderde vida yardımı ile C) Elektrik ocağında D) Bölgesel ısıtma ünitesinde 

40. Preformlara şişirme ünitesinde ilk olarak hangi işlem uygulanır? 
A) Gerdirme çubuğu ile ön şişirme B) Yüksek basınçla şişirme C) Isıtma D) İtici ile çıkarma 

41. Enjeksiyon şişirme makinelerinde kullanılan ısıtma sistemi aşağıdakilerden hangisidir? 
A) Elektrikli rezistans B) Kömür ısıtıcı C) Lineer infrared lambalar D) Gazlı ısıtıcılar 

42. Ekstrüzyon şişirmede soğuk bıçak hangi plastik malzemelerde kullanılır? 
A) PET B) PVC C) HDPE D) YDPE 

43. Aşağıdakilerden hangisi ekstrüzyon şişirme yöntemi kullanmanın avantajlarındandır? 
A) Et kalınlığı, parçanın köşeleri ve büyük yüzeylerde; değişme gösterebilir. B) Parça delik olacak ise, kalıplamadan sonra ek işlem gerekir. C) Hassas toleranslar, ancak parçanın dış yüzeyine uygulanabilir. D) Farklı, istenilen boyutlarda ürün elde edilebilir.

44. Başarılı bir şişirilmiş plastik ürün meydana getirebilmek için gerekli beş temel husustan birisi aşağıdakilerden hangisidir? 
A) Ürüne en uygun plastik malzemenin seçimi B) Preformların seçimi C) Üretim miktarı D) Şişirilecek ürünün kullanım yeri 

45. Aşağıdakilerden hangisi şişirmede meydana gelen hata nedenlerinden birisi değildir? 
A) Makineden kaynaklanan hatalar B) Ham maddeden kaynaklanan hatalar C) Tasarımdan kaynaklanan hatalar D) Çalışandan kaynaklanan hatalar 

46. Makineden kaynaklanan hataların meydana gelmesinin nedenlerinden biri aşağıdakilerden hangisidir? 
A) Çalışanın motivasyon eksikliği B) Makinenin düzenli bakımının yapılmaması C) Ham maddenin nemli olması D) Ortamın iyi aydınlatılmaması 

47. Dengesiz parison akışının oluşumu ve düşey sapma meydana gelmesi hangi nedenlerden dolayı oluşur? 
A) Şişirme basınçlarında dengesizlik B) Kalıp kapanma ve kilitleme hatası C) Makine kapasitesinin üzerine çıkma D) Kafa ve mandrel ayarsızlığı 

48. Parison ve preform sıcaklık değerlerindeki sapma üründe hangi hataları meydana getirir? 
A) Çökme veya çatlama oluşumu B) Yırtılma, çizgi oluşumu C) Eksik şişme D) Ürün et kalınlığında eşitsizlik ve üründe çatlama 

49. Şişirme basınçlarında dengesizlik üründe hangi hataları meydana getirir? 
A) Eksik şişme ve biçim bozukluğu B) Yüksek basınçla şişirme C) Çatlama, kırılma D) Yanma, renk bozukluğu

50. Üründe delikler veya renk bozukluğunun oluşması hangi hata sonucu ortaya çıkar? 
A) Kalitesiz ham madde kullanılması B) Ham madde içerisine yabancı maddelerin karışması C) Karışım oranlarının uygun olmaması D) Ham maddenin nemli olması 

51. Ham maddenin nemli olmasından dolayı oluşan hata nasıl bir çözüm yolu uygulayarak ortadan kaldırılabilir? 
A) Hava üfleyerek B) Hammadde elekleri kullanarak C) Kurutma fırını kullanarak D) Karıştırıcı kullanarak 

52. Makine ve üretim hakkında yeterli teknik bilgi ve beceriye sahip olunmaması sonucu ortaya çıkan hata ne çeşit bir hatadır? 
A) Makineden kaynaklanan hata B) Çalışandan kaynaklanan hata C) Ortamdan kaynaklanan hata D) Malzemeden kaynaklanan hata 

53. Üretim sırasında hataların tespitinde kullanılan en önemli uygulama hangisidir? 
A) Malzemenin bol olması B) Ortamın temiz olması C) Çalışanın dikkatli olması D) Kalite kontrolün yapılması 

54. Yetenek testi ile belirlenmiş görevlere en iyi uyan insanları belirleme, yorgunluğu ve monotonluğu önlemek için işi organize etmek, dinlenme zamanları ve görev rotasyonları gibi çözümler hangi nedenlerden meydana gelen hatalar için uygulanır? 
A) Çalışanın uygun alet ve cihazları kullanmaması B) Yetersiz teknik bilgiye sahip olmama C) Çalışanın dikkatsiz olması, yeterince kendini işine vermemesi D) Makine seçiminin yanlış olması 

55. Aşağıdakilerden hangisi ortamdan kaynaklanan hatalardan birisidir? 
A) Ortamın ışık durumu B) Makine arızası C) Çalışanın yorgunluğu D) Malzeme karışım eksikliği 

56. Ortamdaki hava ve nemden kaynaklanan hataların çözüm yollarından birisi aşağıdakilerden hangisidir? 
A) Çalışanın motive edilmesi B) İyi bir aydınlatma sağlama C) Ham maddelerin sıcak ortamda depolanması D) Deponun havalandırılması, kuru olması

57. Şişirme makinelerinde üretim yaparken karşılaştığımız et kalınlığının düzgün olmaması durumuna karşı muhtemel çözümlerden birisi aşağıdakilerden hangisidir? 
A) Ekstrüder basıncını arttırmak B) Mengene hızını azaltmak C) Soğutma süresini uzatmak D) Kalıplama sıcaklığını düşürmek 

58. Ek yerinin (kaynak) çizgisinin yapışma hatası nedenlerinden birisi aşağıdakilerden hangisidir? 
A) Kalıp ek yeri kısmının tasarım hatası B) Kafa seçimindeki hata C) Parisondaki düzensizlik D) Reçinenin uygunsuzluğu 

59. Erimiş kalıntılı pürüzlü yüzey veya portakal kabuğu şeklinde yüzeyin sebebi nedir? 
A) Parison sıcaklığının artması B) Üfleme basıncının düşmesi C) Hızlı parison çekimi D) Basıncın düşmesi 

60. Aşağıdakilerden hangisi preform kusurlarından birisi değildir? 
A) Preformun eksik gramajda üretilmesi B) Preform üzerindeki çizik, delik ve çatlaklar C) Kafa sıcaklığının yüksekliği D) Ölçü ve boyut hataları 

61. Ürün üzerinde çizik meydana gelmektedir. Çözüm yollarından birisi aşağıdakilerden hangisidir? 
A) Hava üfleme piminin merkezlemesini ve uzunluğunu kontrol ediniz. B) Kalıp yüzeyini ve mandreli parlatınız. C) Üfleme hava basıncını arttırınız. D) Mandrel etrafında hava kaçağı olup olmadığını kontrol ediniz. 

62. Aşağıdakilerden hangisi parison kusurlarından birisi değildir? 
A) Üründe pürüzlü yüzey oluşumu B) Kıvrımlı parison oluşumu C) Parisonda delik oluşumu D) Parisonda kirlilik ve kabarıklık 

63. Ekstrüzyon şişirme kalıbında üretilen parçanın ek yerinde yapışma hatası oluşmaktadır. Muhtemel çözümlerden birisi aşağıdakilerden hangisidir? 
A) Parison kontrol ayarlarının yeniden yapılması B) Kenetleme ve hava üfleme arasında zamanın uzatılması C) Parison sıcaklığının normalin üstündeki değerde arttırılması D) Şişirme kalıbında yapıştırıcı kullanılması

64-Aşağıdakilerden hangisi bakım sıklığının belirlenmesinde dikkat edilmesi gereken ölçütlerden biri değildir? 
A. Kritik makine mi? B. Kullanım sıklığı nedir? C. Bakım kolaylığı ( Ne kadar zaman alır?) D. Makinenin boyutları, hacmi nedir? 

65-Makine, tezgâh ve tesislerin daha uzun sürelerle, arızasız ve problemsiz olarak çalışmasını sağlamak, beklenmedik arızalar sebebiyle tehlikeli durumların ortaya çıkmasını engellemek; istenmeyen olaylara, kazalara, yaralanmalara, malzeme hasarlarına, zaman kaybına sebep olmamak için yapılan planlı ve düzenli çalışmalara ne ad verilir? 
A. Makine yenileme B. Bakım-onarım C. Kontrol-muayene D. Test etmek 

66-Periyodik bakım kapsamındaki makine ve ekipmanlar için daha önceden bir defaya mahsus hazırlanmış olan periyodik bakım kartlarına bakım-onarım sonrası gerekli bilgileri işleyen ve bakım raporunu dolduran kişi kimdir? 
A. Makine operatörü B. Bakım-onarım mühendisi C. Bakım-onarım şefi D. Bakım-onarım müdürü 

67-Bakım ve onarım sisteminin kurulması ve işletilmesinde ilk sorumluluk hangi birime ve kişiye aittir? 
A. Makine operatörü B. Üretim sorumlusu C. Bakım-onarım mühendisi D. Bakım-onarım müdürü 

68-İlgili talimatlar uyarınca makine ve ekipmanın belirtilen periyotlarda bakımlarını yapan veya yaptıran kişi kimdir? 
A. Ustabaşı B. Uzman C. Mühendis D. Operatör

69-İlgili bölümlerle iş birliği yaparak işletmedeki tüm makine ve teçhizatın bakım tarihlerini gösteren makine ve ekipmanlarının yıllık bakım takvimini kim hazırlar? 
A. Uzman kişi B. Bakım-onarım mühendisi C. Bakım-onarım şefi D. Bakım-onarım müdürü 

70-Süresi yarım saati geçmeyen, üretimin durmasına sebebiyet vermeyen ve yedek parça kullanımına gerek olmayan küçük çaplı arıza ve onarımlar için aşağıdakilerden hangisi hazırlanmaz veya yapılmaz? 
A. İlgili birime haber verilir. B. Arıza bilgi formu düzenlenir. C. Bakımı yapılır. D. Üretime devam edilir. 

71-Periyodik bakım sonrası bakım etiketleri hangi birimde saklanır veya asılır? 
A. Arşive konur. B. Makine dolap içerisinde saklanır. C. Makine üzerinde asılır. D. Atölye girişine asılır. 

72-Aşağıdakilerden hangisi, bakım-onarım sisteminin önemini artıran hususlardan biridir? 
A. Daha fazla otomasyon B. Makine enerji sarfiyatının azalması C. Üretici faaliyetlerinde çeşitliliğin artması D. Firma reklamının yapılması 

73-Aşağıdakilerden hangisi bakım planlamasının hedeflerinden birisi değildir? 
A. İşletmenin olanaklarının (tesis, makine, teçhizat ve binaların) faydalı ömrünü uzatmak B. Makinelerin yıpranmalarını önlemek için planlama yapmak C. Makinelerin ve donanımın üretim için emre hazır sürelerini en yüksek düzeyde tutmak D. Yıpranmayı ve eskimeyi en düşük düzeye indirerek işletmenin değerini korumak

74. Plastik şişirme makinelerinde periyodik olarak yapılan bakım-onarım uygulamaları aşağıda belirtilen sonuçlardan hangisini vermektedir? 
A. Üretim kapasitesinin artması B. Üretimde kaliteli işgücünün yetiştirilmesi C. Kaynakların (iş gücü, malzeme, diğer) verimli kullanılıyor olması D. Maliyetlerin minimum seviyelere gelmesi 

75. Aşağıdakilerden hangisi şişirme kalıplama makinelerinde yıllık bakımında yapılan uygulamadır? 
A. Yağ soğutucusunun temizliği B. Isıtıcı sistemin bakımı C. Makine ve çevre temizliği D. Motorların ses ve ısı kontrolü 

76. Aşağıdakilerden hangisi şişirme kalıplama makinelerinde günlük bakımında yapılan uygulamadan birisi değildir? 
A. Motorların ses ve ısı kontrolü B. Kalıp bağlantılarının kontrolü C. Makine ve çevre temizliği D. Ana kolonların gresörlükle yağlanması 

77. Şişirme kalıplama makinelerinde aylık bakımda hangisi yapılmaktadır? 
A. Hava tahliye kanallarının temizliği B. Makine itici pimlerin bakımı C. Maçaların değiştirilmesi D. Makine hidrolik yağının değiştirilmesi. 

78. “Makine çalışmıyor durumda iken filtre kapakları açılır, emiş filtresi çıkarılır, mazot veya tiner ile temizliği yapılır ve basınçlı hava ile kurutulur. Yırtık ve delik olan filtreler yenisi ile değiştirilir.” bakımı hangisi uygulama sürecinde yapılmaktadır? 
A. Günlük bakım B. Yıllık bakım C. Aylık bakım D. Haftalık bakım

79. Aşağıdakilerden hangisi şişirme makinelerinin elektrik panosunda bulunmaz? 
A.) Preform B.) Kablolar C.) Kontaktörler D.) Sigortalar 

80. Ekstrüzyon şişirme makinesinde şişirilmiş ürün hangi grup tarafından şişirme pinolünün üzerinden sıyrılıp dışarı atılır? 
A.) Kafa ünitesi B.) Şişirme ünitesi C.) Çapak alma ünitesi D.) Kalibre ünitesi 

81. Ekstrüzyon şişirme makinesinde hangi kısımda şişirme pini ile kalıp içerisinde kesilmiş parisonun merkezlenmesi yapılır? 
A.) Kafa ünitesi B.) Şişirme ünitesi C.) Çapak alma ünitesi D.) Kalibre ünitesi 

82. Enjeksiyon gerdirme şişirme sisteminde preformların uygun sıcaklık değerlerine getirmede kullanılan elemanlardan birisi aşağıdakilerden hangisidir? 
A.) Şişirme pini B.) Reflektör C.) Preform besleme diski D.) Kontrol paneli 

83. Besleme diskindeki preformları almak, döndürülmelerini sağlamak, preformların ısıtma modüllerinden geçişini ve ısının düzgün sabit dağılmasını sağlamak için hangi sistem kullanılır? 
A.) Preform tutucu mandreller B.) Kalıp taşıyıcı sistemler C.) Şişirme diski D.) Besleme diski

84. Enjeksiyon şişirme kalıbında şişenin alt formunu oluşturan kısmı aşağıdakilerden hangisidir? 
A.) Taban kalıbı B.) Kalıp yarımı C.) Çene ve boğaz kısmı D.) Maça kısmı 

85. Aşağıdakilerden hangisi bir preform kalıbında bulunması gereken özelliklerden birisi değildir? 
A.) Preform kalıbının elemanları değiştirilebilir, sökülüp takılabilir, standart bileşenlerden oluşmalıdır. B.) Preform kalıbı ucuz olmalı, maçasız sistemle çalışmalıdır. C.) Kalıp eriyik malzemenin preform boşluklarına homojen bir şekilde dağılmasını sağlamalıdır. D.) Preform kalıplarında çoğunlukla sıcak yolluklu sistemler tercih edilmelidir. 

86. Preformlar hangi plastik işleme makinelerinde üretilir? 
A.) Film şişirme makinesi B.) Ekstrüzyon makinesi C.) Enjeksiyon makinesi D.) Kesim makinesi 

87. Aşağıdakilerden hangisi ön biçimlendirilmiş preform malzemeyi kalıptan dışarıya atan sistemdir? 
A.) Yolluk sistemi B.) Soğutma sistemi C.) Çene ve maça sistemi D.) İtici sistemi 

88. Şişirme kalıplarında şişirilmiş ürünün kalıptan hatasız, bozulmadan ayırabilmek aşağıdakilerden hangisi kalıpta olması gerek özelliklerden birisi değildir? 
A.) Hava tahliye kanalının bulunması B.) Soğutma sisteminin bulunması C.) İtici sisteminin bulunması D.) Kalıp boşluğunda çıkış açısının verilmesi

89. Hidrolik sistemlerde alıcıların ve sistemin kontrolünü sağlayan birim aşağıdakilerden hangisidir? 
A) Enerji kontrol birimi B) Hidrolik enerji besleme birimi C) Elektrik kontrol birimi D) Tahrik birimi 

90. Hidrolik ünitenin ürettiği enerjiyi kullanarak hareket üreten birim aşağıdakilerden hangisidir? 
A) Enerji kontrol birimi B) Hidrolik enerji besleme birimi C) Elektrik kontrol birimi D) Tahrik birimi 

91. Hidrolik bir sistemde sıcaklık ve yağ seviyesini gösteren termometre hangi sisteme monte edilmiştir? 
A) Manometre B) Hidrolik silindir C) Hidrolik depo D) Valfler 

92. Hidrolik sistemlerde yağın akış hızını, yönünü, basıncını kontrol eden elemanlara ne ad verilir? 
A) Pompa B) Valf C) Manometre D) Filtre 

93. Hidrolik sistemlerde yağı taşımak ve elamanlar arası geçişini, bağlantısını sağlamak için kullanılan elemanlara ne ad verilir? 
A) Piston ve silindir B) Oransal valf C) Yön kontrol valfi D) Boru ve hortum 

94. Hidrolik sistemdeki yağ basıncının düzenli olarak kontrol edilmesi için, pompadan sonra gelen basınç hattına ve devredeki diğer kritik basınç noktalarına konan eleman aşağıdakilerden hangisidir? 
A) Pompa B) Valf C) Manometre D) Filtre

95. Hidrolik sistemlerde silindirin görevi nedir? 
A) Doğrusal hareket B) Dairesel hareke C) Açısal hareket D) Hız kontrolü 

96. Hidrolik sistemlerde yağın temizlenmesi için hangi elemanlar kullanılır? 
A) Valfler B) Filtreler C) Soğutucular D) Boru ve hortumlar 

97. Hidrolik sistemlerde yağda oluşan ısının dağıtılması için kullanılan birim hangisidir? 
A) Valfler B) Filtreler C) Soğutucular D) Boru ve hortumlar 

98. Kendilerini tahrik eden motor tarafından iletilen enerjiyi hidrolik çalışma enerjisine dönüştüren birim hangisidir? 
A) Pompa B) Valf C) Manometre D) Filtre 

99. Aşağıdakilerden hangisi pnömatik sistemlerde kullanılan bağlantı elemanlarından birisidir? 
A) Piston B) Valf C) Fittings D) Şartlandırıcı 

100. Pnömatik sistemlerde girişlerine gelen havanın basıncını istenilen derecede tutan devre elemanı hangisidir? 
A) Regülatör B) Elektro valfler C) Çoklayıcı D) Manometre

101. Ürün renklendirilmesi nasıl sağlanır? 
A) Kalsit, karışıma otomatik dozajlama sistemi ile istenen oranda katılır. B) Bor, karışıma otomatik dozajlama sistemi ile istenen oranda katılır. C) Masterbach, karışıma otomatik dozajlama sistemi ile istenen oranda katılır. D) Renkli hurda malzeme, karışıma otomatik dozajlama sistemi ile istenen oranda katılır. 

102. Parison nedir? 
A) Ekstrüzyon şişirmede yarı erimiş tüpe denir. B) Ekstrüzyon şişirmede çıkan ürüne denir. C) Ekstrüzyon şişirmede tam erimiş tüpe denir. D) Ekstrüzyon şişirmede atık malzemelere denir. 

103. Şişirme işlemi ne ile yapılır? 
A) Kalibrasyon(ölçümleme) mandreni ile yapılır. B) Kalibrasyon(ölçümleme) mandreli ile yapılır. C) Kalibrasyon(ölçümleme) santrali ile yapılır. D) Kalibrasyon(ölçümleme) çekici ile yapılır. 

104. Enjeksiyon şişirme prosesi ile neyin üretimi yapılır? 
A) Enjeksiyon şişirme teknolojisi ile gazlı ve gazsız sıvıların saklanmasında kullanılan PET tabakların üretimi yapılır. B) Enjeksiyon şişirme teknolojisi ile gazlı ve gazsız sıvıların taşınmasında kullanılan PET boruların üretimi yapılır. C) Enjeksiyon şişirme teknolojisi ile gazlı ve gazsız sıvıların taşınmasında kullanılan PET kaşıkların üretimi yapılır. D) Enjeksiyon şişirme teknolojisi ile gazlı ve gazsız sıvıların saklanmasında kullanılan PET şişelerin üretimi yapılır. 

105. Aşağıdakilerden hangisi enjeksiyon şişirme prosesi işlem safhalarında yer almaz? 
A) İlk kademede enjeksiyon ile preformlar kalıplanır. B) İkinci kademede mengene 120° döner ve preformlar şişirme işlemi ile kalıplanır. C) İkinci kademede120° dönen mengeneye yandan dayamalar yaklaşır. D) Üçüncü kademede mengene, tekrar 120° döner ve kalıplanmış ürünler iticiler ile dışarı alınır. 

106. Preform ısıtma işlemi nerede gerçekleşir? 
A) Preform ısıtma işlemi fener fırınının içerisinde gerçekleşmektedir. B) Preform ısıtma işlemi çapraz fırının içerisinde gerçekleşmektedir. C) Preform ısıtma işlemi dönel fırının içerisinde gerçekleşmektedir. D) Preform ısıtma işlemi lineer fırının içerisinde gerçekleşmektedir.

107. Aşağıdakilerden hangisi şişirme kalıplama makinelerinde üretimin oluşmasını sağlayan en önemli unsurlardan değildir? 
A) Sıcaklık B) Basınç C) Su D) Hava 

108. Petilen H2-8 üründe parlak yüzey oluşumu için eriyik sıcaklığının kaç derece aralığında olması gerekir? 
A) 150-160°C B) 180-210°C C) 50-60°C D) 250-310°C 

109. Aşağıdakilerden hangisi ekstrüzyon şişirme makinelerinde kullanılan vida tiplerinden değildir? 
A) 3 kısımlı vidalar B) Metrik vidalar C) Bariyerli vidalar D) Farklı karıştırma özellikleri olan vidalar 

110. Enjeksiyon şişirme sıcaklık ayarları nasıl yapılır? 
A) Besleme ünitesinden vida kovan ısı değerleri girilerek yapılır. B) Gaz çıkış deliğinden vida kovan ısı değerleri girilerek yapılır. C) Adaptörden vida kovan ısı değerleri girilerek yapılır. D) Makine enjeksiyon ünitesinden vida kovan ısı değerleri girilerek yapılır

111. Ekstrüzyon şişirmede ürünler hangi plastik malzemelerden üretilmez? 
A.) PE B.) PP C.) PVC D.) PTC 

112. Aşağıdakilerden hangisi şişirme basıncına etki eden unsurlardan değildir? 
A.) Elastömer özellikleri B.) Ürün kalitesi ve üretim çıkış etkisi C.) Plastik malzemelerin şişirme işleme davranışları D.) Polimer özellikleri ve işleme koşulları 

113. Ekstrüzyon şişirme makinelerinde şişirme basıncı hangi aralıkta olmalıdır? 
A.) Maksimum 120 ila 140 B.) Maksimum 80 ila 100 C.) Maksimum 40 ila 60 D.) Maksimum 10 ila 20 

114. Şişirme ünitesinde preform kaç aşamada şişirilerek şişirme prosesi gerçekleştirilir? 
A.) 4 B.) 5 C.) 6 D.) 7 

115. Aşağıdakilerden hangisi PET şişelerin üretiminde bazı özel şartlarından değildir? 
A.) Balıkçılık sektöründe ilgi çekicilik B.) Gıda sektöründe tüketilen gazlı, gazsız pek çok ürünün ambalajlanma ve korunma şartları C.) Sağlık sektöründe kullanılan çoğu ilaçların saklanma şartları D.) Renk, saydamlık, esneklik, şişe et kalınlıkları, boyutsal kararlılık

116. Bozucu statik yük hangi üretim hatalarına yol açar? 
A.) Ergimiş plastiğin kalıbı aşındırmasına neden olur. B.) Ergimiş plastiğin kalıbı açmasına neden olur. C.) Ergimiş plastiğin kalıba yapışmasına neden olur. D.) Ergimiş plastiğin kalıbı genişletmesine neden olur. 

117. Şişirme makinelerinde sıcaklık, basınç, hız kontrolleri hangi sistem ile yapılmaktadır? 
A.) CAD sistem B.) CAM sistem C.) CIM sistem D.) PID sistem 

118. Saatli üretim sayısını nasıl arttırabiliriz? 
A.) Vida hızını, şişirme, mengene hızlarını orantılı olarak arttırarak B.) Vida hızını, şişirme, mengene hızlarını orantılı olarak azaltarak C.) Vida hızını, şişirme, mengene hızlarını kademeli yaparak D.) Vida hızını azaltıp şişirme ve mengene hızlarını artırarak 

119. Isıtılmış preform malzemeler ürün haline nasıl dönüştürülür? 
A.) Su ile şişirilerek B.) Hava ile şişirilerek C.) Yağ ile şişirilerek D.) Süt ile şişirilerek 

120. Gereğinden fazla seçilen hız değerlerinin ne üzerinde etkisi vardır? 
A.) Ürün kalitesi B.) Ürün fiyatı C.) Ürün açışı D.) Ürünün taşınması


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder