Sorular Megep Modüllerinden Alınmıştır
1. Aşağıdakilerden hangisi kalıp yarımlarından ürünün rahat çıkması için yapılan
işlemdir?
A) Ham maddenin tartılması
B) Sprey sıkılması
C) Kalıp boşluğuna tam ölçüsünde ham madde konması
D) Sıcaklığın azaltılması
2. Termoset transfer kalıplarıyla üretim yapılan makinelere ne ad verilir?
A) Transfer enjeksiyon presleri
B) Transfer şişirme presleri
C) Transfer presleri
D) Transfer ekstrüzyonpresleri
3. Aşağıdakilerden hangisi transfer preslerinin yardımcı aygıtlarından birisi değildir?
A) Ön ısıtıcılar
B) Sertleştirme fırınları
C) İtici mekanizmalar
D) Yükleme odası
4. Aşağıdakilerden hangisi transfer preslerinin ana kısımlarından birisi değildir?
A) Hidrolik yağ
B) Kalıp sıkma silindiri
C) Hidrolik yağ deposu
D) Kılavuz sütunu
5. Aşağıdakilerden hangisi transfer preslerinde kullanılan kalıp ısıtma sistemlerinden
birisi değildir?
A) Sıcak buharlı ısıtıcılar
B) Elektrikli ısıtıcılar
C) Mekanik ısıtıcılar
D) Sıcak yağ devreli ısıtıcılar
6. Transfer kalıplama işlemi için yükleme odasına konulacak olan ham maddenin
sıkıştırma preslerinde şekillendirilmesi işlemine ne ad verilir?
A) Isıtma
B) Ön biçimlendirme
C) Kalıplama
D) Presleme
7. Transfer preslerindeki yardımcı aygıtlardan hava emme sistemi hangi amaç
için kullanılır?
A) Kalıp boşluğundaki havayı emmek
B) Kalıptaki havayı emmek
C) Ortamdaki havayı emmek
D) Yükleme odasındaki havayı emmek
8. Aşağıdakilerden hangisi transfer kalıp elemanlarından birisi değildir?
A) Erkek kalıp
B) Dişi kalıp
C) İtici
D) Yolluk
9. Aşağıdakilerden hangisi kalıplanacak parçanın dış kısmına şekil veren kalıp
elemanıdır?
A) Dişi kalıp
B) Erkek kalıp
C) Yükleme odası
D) Dalıcı
10. Aşağıdakilerden hangisi kalıplanacak parçanın iç kısmına şekil veren kalıp
elemanıdır?
A) Dişi kalıp
B) Erkek kalıp
C) Yükleme odası
D) Dalıcı
11. Aşağıdakilerden hangisi transfer kalıplarının çeşitlerinden birisidir?
A) Sıkıştırma pistonlu transfer kalıbı
B) Aktarma transfer kalıbı
C) Dalma pistonlu transfer kalıbı
D) Hidrolik transfer kalıbı
12. Yükleme odasının dip kısmında kalan plastik malzemeyi yukarı çekebilmek için
dalıcının ucuna açılmış olan kanala ne ad verilir?
A) Dağıtıcı kanal
B) Giriş kanalı
C) Yolluk
D) Artık çekme kanalı
13. . Yükleme odasının alanı bütün kalıplama alanlarının toplamından ne kadar büyük
yapılmalıdır?
A) % 5 - %10
B) % 10 - % 15
C) % 10 - % 20
D) % 20 - % 30
14. Dalıcı, kalıplama presinin bir parçası ise bu tip transfer kalıplarına ne ad verilir?
A) Yükleme odalı transfer kalıbı
B) Dalma pistonlu transfer kalıbı
C) Artık malzemeli transfer kalıbı
D) Termoset transfer kalıbı
15. Kalıplama sonucu ürünün yarım çıkması durumunda aşağıdaki işlemlerden hangisi
yapılmalıdır?
A) Daha sert ham madde kullanmak
B) Ham madde miktarını azaltmak
C) Ham madde miktarını arttırmak
D) Kalıplama basıncını azaltmak
16. Kalıplama sonucunda çıkan üründeki taneler homojen pişmemişse aşağıdaki
işlemlerden hangisi yapılmalıdır?
A) Pişirme zamanını arttırmak
B) Kalıp boşluğunu parlatmak
C) Ham madde miktarını azaltmak
D) Ham maddedeki nem oranını arttırmak
17. Kalıptan çıkan ürün yumuşak çıkıyorsa aşağıdaki işlemlerden hangisi yapılmamalıdır?
A) Pişirme zamanını arttırmak
B) Ham madde kaydırıcı oranını arttırmak
C) Sıcaklıkları yükseltmek
D) Ham madde ön ısıtmasını homojen şekilde yapmak
18. Kalıptan çıkan ürün hemen veya daha sonra çatlıyorsa aşağıdaki işlemlerden hangisi
yapılmalıdır?
A) Ham madde miktarını azaltmak
B) Ham madde miktarını arttırmak
C) Hava tahliye kanallarını iptal etmek
D) Çekme oranı daha az olan ham madde kullanmak
19. Kalıptan çıkan üründe kabarcık veya delikler varsa aşağıdaki işlemlerden hangisi
yapılmamalıdır?
A) Kalıplama süresini arttırmak
B) Ham maddeyi ön ısıtmaya tabi tutmak
C) Ham madde miktarını azaltmak
D) Kalıplama basıncını arttırmak
20. Kalıptan çıkan ürünün yüzeyi mat ise aşağıdaki işlemlerden hangisi yapılmamalıdır?
A) Ham madde miktarını azaltmak
B) Kalıbı parlatmak
C) Ham maddenin nemini almak
D) Kalıbın sıcaklığını ayarlamak
21. Kalıplanmış parça, kalıba yapışıyorsa aşağıdaki işlemlerden hangisi yapılmamalıdır?
A) Sıcaklığı ayarlamak
B) Kalıbın iyi kapatılmış olmasına dikkat etmek
C) Kalıbı parlatınız veya temizlemek
D) Ham maddenin nemini almak
22. Kalıplanan parçada çizikler varsa aşağıdaki işlemlerden hangisi yapılmalıdır?
A) Ham madde miktarını azaltmak
B) Kalıplama zamanını arttırmak
C) Kalıp boşluğunu parlatmak
D) Kalıplama basıncını arttırmak
23. Kalıplanan parçada çarpılma varsa aşağıdaki işlemlerden hangisi yapılmamalıdır?
A) Pişirme zamanını arttırmak
B) Sıcaklığı azaltmak
C) Kalıbı daha çabuk kapatmak
D) Kalıp boşluğunu parlatmak
24. Kalıplanan parçada yanmalar varsa aşağıdaki işlemlerden hangisi yapılmalıdır?
A) Ham madde miktarını arttırmak
B) Sıcaklıkları azaltmak
C) Ham madde miktarını arttırmak
D) Sıcaklıkları yükseltmek
25. Kalıplanan parçada gözenekler varsa aşağıdaki işlemlerden hangisi yapılmamalıdır?
A) Kalıplama zamanını azaltmak
B) Ham madde miktarını arttırmak
C) Kalıbı daha yavaş kapatmak
D) Kalıbın iyi kapatılmış olmasına dikkat etmek
26. Kalıplanan parçada lekeli yüzeyler varsa aşağıdaki işlemlerden hangisi
yapılmamalıdır?
A) Kalıplama basıncını azaltmak
B) Sıcaklıkları azaltmak
C) Kalıbı temizlemek
D) Çekme oranı daha az olan ham madde kullanmak
27. Kalıplanan ürünün patlaması durumunda aşağıdaki işlemlerden hangisi yapılmalıdır?
A) Ham madde miktarını arttırınız.
B) Sıcaklıkları azaltınız.
C) Pişirme zamanını arttırınız.
D) Ham madde miktarını azaltınız.
28. Kalıplanan ürünün yarım çıkmasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kalıp çok yavaş kapatılmıştır.
B) Kalıba konan ham madde miktarı azdır.
C) Kalıp sıcaktır.
D) Ham madde kirlidir.
29. Kalıplanan üründe kabarcıkların olmasının sebebi aşağıdakilerden hangisi değildir?
A) Kalıplama basıncı yüksektir.
B) Kalıplama zamanı azdır.
C) Ham madde nemlidir.
D) Kalıpta hava kalmıştır.
30. Kalıplanan ürünün mat çıkmasının sebebi aşağıdakilerden hangisi değildir?
A) Kalıp boşluğu iyi parlatılmamıştır.
B) Üründe farklı et kalınlıkları vardır.
C) Kalıp iyi çelikten yapılmamıştır.
D) Ham madde nemlidir.
31. Kalıplanan parçanın kalıba yapışmasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ham madde miktarı azdır.
B) Kalıplama basıncı azdır.
C) Kalıp boşluğu iyi parlatılmamıştır.
D) Pişirme zamanı azdır.
32. Kalıplanan parçanın yanmasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sıcaklıklar yüksektir.
B) Ham madde miktarı fazladır.
C) Ham madde nemlidir.
D) Sıcaklıklar düşüktür
33. Kalıplanan parçada lekeli yüzeylerin sebebi aşağıdakilerden hangisi değildir?
A) Kalıp boşluğu kirlidir.
B) Sıcaklıklar yüksektir.
C) Ham madde içinde farklı maddeler vardır.
D) Kalıp iyi kapatılmamıştır.
34. Kalıplana parçanın gözenekli olmasının sebebi aşağıdakilerden hangisi değildir?
A) Ham madde miktarı azdır.
B) Kalıp çok çabuk kapatılmıştır.
C) Kalıp iyi kapatılmamıştır.
D) Ham madde kirlidir.
35. Aşağıdakilerden hangisi termoset sıkıştırma ve transfer kalıplama makinelerinde
kullanılan ısıtma sistemlerinden birisi değildir?
A) Sıcak buharla
B) Sıcak suyla
C) Sıcak yağ ile
D) Elektrikle
36. Termoset kalıplarının ısıtılmasında en yaygın olarak kullanılan, kolaylığı ve
temizliğinden dolayı tercih edilen ısıtma sistemi hangisidir?
A) Yağ ile
B) Su ile
C) Buhar ile
D) Elektrikle
37. Kalıplarda en etkili ısıtma, hangi kalıp elemanlarında kanal açılarak yapılır?
A) Dişi plaka
B) İtici
C) Alt plaka
D) Maçalar
38. Kalıplarda iyi bir ısıtma için en çok hangi hususa dikkat edilmelidir?
A) Hızlı bir ısıtma
B) Temiz bir ısıtma
C) Homojen bir ısıtma
D) Ekonomik bir ısıtma
39. Köşeli kalıpların ısıtılmasında kullanılan rezistans aşağıdakilerden hangisidir?
A) Bilezik biçimli ısıtıcılar
B) Çerçeve biçimli ısıtıcılar
C) Fişek rezistanslar
D) Seramik yalıtımlı rezistanslar
40. Termoset sıkıştırma kalıplarında ısı kaybını önlemek, kalıp sıcaklığını dengede tutmak
için kullanılan makine elemanı hangisidir?
A) Elisto yalıtım plakası
B) Klemesler
C) Rakorlar
D) Seramik yalıtımlı rezistanslar
41. Kalıplarda sıcaklık ölçmek içim kullanılan elman aşağıdakilerden hangisidir?
A) Rezistanslar
B) Klemesler
C) Manometre
D) Termokulp
42. Sistem çalışmaya başladıktan sonra, pazarın ihtiyacını karşılamak için düşük
maliyetlerde ve istenen kalitede üretim işlemlerini gerçekleştirmek ve üretimde
standardizasyonu sağlamaktır için yapılan faaliyet aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tüketici faaliyet
B) Destekleyici faaliyet
C) Üretici faaliyet
D) Ekonomik faaliyet
43. Üretimi sürekliliği için yapılan kontrol, bakım-onarım, teknik faaliyetler nasıl bir
faaliyet biçimidir?
A) Tüketici faaliyet
B) Destekleyici faaliyet
C) Üretici faaliyet
D) Ekonomik faaliyet
44. Aşağıdakilerden hangisi makine üretim sistemi kontrollerinden birisidir?
A) İtici sistemi
B) Maçaların kontrolü
C) Isıtıcıların kontrolü
D) Hidrolik sistemin kontrolü
45. Aşağıdakilerden hangisi kalıpların makineye bağlanmasında kullanılan sistemlerden
birisi değildir?
A) Mengene sistemi
B) Hidrolik ve pnömatik sistemler
C) İtici sistemi
D) Hızlı kalıp bağlama sistemleri
46. Kalıplarda kullanılan ve en yaygın olarak kullanılan bağlama sistemi hangisidir?
A) Hidrolik sistemler
B) Mengene sistemleri
C) Pnömatik sistemler
D) Hızlı bağlama sistemleri
47. Termoset sıkıştırma ve transfer kalıplarında üründe hava kabarcığını engellemek ve
gaz çıkısına sağlamak için ne yapılmıştır?
A) Hava tahliye kanalları
B) İtici pimleri
C) Maçalar
D) Isıtıcı kanalları
48. Makine üretim sistemi ve kalıplarda üretimin istenilen performansta devam etmesi için
periyodik olarak yapılması gereken faaliyet aşağıdakilerden hangisidir?
A) Test yapmak
B) Ölçme
C) Deneme üretimi
D) Kontrol
49. Termoset kalıplarında uygun bir kalıp sıcaklığı elde etmek için hangi sistemin
kullanılması daha uygundur?
A) Buharlı ısıtma
B) Yağlı ısıtma
C) Elektrikle ısıtma
D) Sıcak su ile ısıtma
50. Hidrolik sistemlerde alıcıların ve sistemin kontrolünü sağlayan birim aşağıdakilerden
hangisidir?
A) Enerji kontrol birimi
B) Hidrolik enerji besleme birimi
C) Elektrik kontrol birimi
D) Tahrik birimi
51. Hidrolik ünitenin ürettiği enerjiyi kullanarak hareket üreten birim aşağıdakilerden
hangisidir?
A) Enerji kontrol birimi
B) Hidrolik enerji besleme birimi
C) Elektrik kontrol birimi
D) Tahrik birimi
52. Hidrolik bir sistemde sıcaklık ve yağ seviyesini gösteren termometre hangi sisteme
monte edilmiştir?
A) Manometre
B) Hidrolik silindir
C) Hidrolik depo
D) Valfler
53. Hidrolik sistemlerde yağın akış hızını, yönünü, basıncını kontrol eden elemanlara ne
ad verilir?
A) Pompa
B) Valf
C) Manometre
D) Filtre
54. Hidrolik sistemlerde yağı taşımak ve elamanlar arası geçişini, bağlantısını sağlamak
için kullanılan elemanlara ne ad verilir?
A) Piston ve silindir
B) Oransal valf
C) Yön kontrol valfi
D) Boru ve hortum
55. Hidrolik sistemdeki yağ basıncının düzenli olarak kontrol edilmesi için, pompadan
sonra gelen basınç hattına ve devredeki diğer kritik basınç noktalarına konan eleman
aşağıdakilerden hangisidir?
A) Pompa
B) Valf
C) Manometre
D) Filtre
56. Hidrolik sistemlerde silindirin görevi nedir?
A) Doğrusal hareket
B) Dairesel hareke
C) Açısal hareket
D) Hız kontrolü
57. Hidrolik sistemlerde yağın temizlenmesi için hangi elemanlar kullanılır?
A) Valfler
B) Filtreler
C) Soğutucular
D) Boru ve hortumlar
58. Hidrolik sistemlerde yağda oluşan ısının dağıtılması için kullanılan birim hangisidir?
A) Valfler
B) Filtreler
C) Soğutucular
D) Boru ve hortumlar
59. Kendilerini tahrik eden motor tarafından iletilen enerjiyi hidrolik çalışma enerjisine
dönüştüren birim hangisidir?
A) Pompa
B) Valf
C) Manometre
D) Filtre
60. Makine, tezgâh ve tesislerin daha uzun sürelerle, arızasız ve problemsiz olarak
çalışması; beklenmedik arızalar sebebiyle tehlikeli durumların ortaya çıkmaması;
istenmeyen olaylara, kazalara, yaralanmalara, malzeme hasarlarına, zaman kaybına
sebep olmaması için yapılan planlı ve düzenli çalışmalara ne ad verilir?
A)Makine yenileme
B)Bakım-onarım
C)Kontrol-muayene
D)Test etmek
61. Bakım ve onarım sisteminin kurulması ve işletilmesinde ilk sorumluluk hangi birime
ve kişiye aittir?
A)Makine operatörü
B)Üretim sorumlusu
C)Bakım onarım mühendisi
D)Bakım onarım müdürü
62. Periyodik bakım kapsamındaki makine ve ekipmanlar için daha önceden bir defaya
mahsus hazırlanmış olan periyodik bakım kartlarına bakım onarım sonrası gerekli
bilgileri işleyen ve bakım raporunu dolduran kişi kimdir?
A)Makine operatörü
B)Bakım onarım mühendisi
C)Bakım onarım şefi
D)Bakım onarım müdürü
63. İlgili talimatlar uyarınca makine ve ekipmanın belirtilen periyotlarda bakımlarını
yapan veya yaptıran kişi kimdir?
A)Ustabaşı
B)Uzman
C)Mühendis
D)Operatör
64. İlgili bölümlerle iş birliği yaparak işletmedeki tüm makine ve teçhizatın bakım
tarihlerini gösteren makine ve ekipmanlarının yıllık bakım takvimini kim hazırlar?
A)Uzman kişi
B)Bakım onarım mühendisi
C)Bakım onarım şefi
D)Bakım onarım müdürü
65. Periyodik bakım sonrası bakım etiketleri hangi birimde saklanır veya asılır?
A)Arşive konur.
B)Makine dolap içerisinde saklanır.
C)Makine üzerinde bulunur.
D)Atölye girişine asılır.
66. Süresi yarım saati geçmeyen, üretimin durmasına sebebiyet vermeyen ve yedek parça
kullanımına gerek olmayan küçük çaplı arıza ve onarımlar için aşağıdakilerden hangisi
hazırlanmaz veya yapılmaz?
A)İlgili birime haber verilir.
B)Arıza bilgi formu düzenlenir.
C)Bakımı yapılır.
D)Üretime devam edilir.
67. Bakım onarım sisteminin önemini arttıran hususlardan birisi aşağıdakilerden
hangisidir?
A)Daha fazla otomasyon
B)Makine enerji sarfiyatının azalması
C)Üretici faaliyetlerinde çeşitliliğin artması
D)Firma reklamının yapılması
68. Aşağıdakilerden hangisi bakım planlamasının hedeflerinden birisi değildir?
A)İşletmenin olanaklarının (tesis, makine, teçhizat ve binaların) faydalı ömrünü
uzatmak
B)Makinelerin yıpranmalarını önlemek için planlama yapmak
C)Makinelerin ve donanımın üretim için emre hazır sürelerini en yüksek düzeyde
tutmak
D)Yıpranmayı ve eskimeyi en düşük düzeye indirerek işletmenin değerini korumak
69. Aşağıdakilerden hangisi planlı bakımın amaçlarından birisi değildir?
A)Makinede arızaların oluşmasını önlemek
B)Makine ömürlerini uzatmak
C)Bakım giderlerini azaltmak
D)Üretimde verimi arttırmak
70. Aşağıdakilerden hangisi termoset kalıplama makinelerinde yıllık bakımında yapılan
uygulamadır?
A) Yağ soğutucusunun temizliği
B) Isıtıcı sistemin bakımı
C) Makine ve çevre temizliği
D) Motorların ses ve ısı kontrolü
71. Ağıdakilerden hangisi Termoset kalıplama makinelerinde günlük bakımında yapılan
uygulamadan birisi değildir?
A) Motorların ses ve ısı kontrolü
B) Kalıp bağlantılarının kontrolü
C) Makine ve çevre temizliği
D) Ana kolonların gresörlükle yağlanması
72. Termoset sıkıştırma ve transfer kalıplama makinelerinde aylık bakımda hangisi
yapılmaktadır?
A) Hava tahliye kanallarının temizliği
B) Makine itici pimlerin bakımı
C) Maçaların değiştirilmesi
D) Makine hidrolik yağının değiştirilmesi
73. “Makine çalışmıyor durumda iken filtre kapakları açılır. Emiş filtresi çıkarılır, mazot
veya tiner ile temizliği yapılır ve basınçlı hava ile kurutulur. Yırtık ve delik olan
filtreler yenisi ile değiştirilir.” bakımı hangisi uygulama sürecinde yapılmaktadır?
A) Günlük bakım
B) Yıllık bakım
C) Aylık bakım
D) Haftalık bakım
74. “Pano içindeki elektrik malzemelerinin zamanla eskiyen ve yıpranan etiketleri
yenilenir. Üzerinde etiketi bulunmayan malzemelerin etiketleri plandan takip edilerek
hazırlanır.” bakımı hangisi uygulama sürecinde yapılmaktadır?
A) Günlük bakım
B) Yıllık bakım
C) Aylık bakım
D) Haftalık bakım
75. Aşağıdakilerden hangisi termoset kalıbının güvenli kapanma ve kilitlenmesini
sağlayacak mesafedir?
A) Frenleme mesafesi
B) Hareketli plaka üst noktası
C) Hareketli plaka alt noktası
D) Maça çıkarıcı mesafesi
76. Kalıp içerisinde plastik ham maddenin kalıplama hızı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Presleme hızı
B) Boşta iniş hızı
C) Geri kalkış hızı
D) Frenleme hızı
77. Kalıplama sonunda plakaların geri kaçma hızı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Presleme hızı
B) Boşta iniş hızı
C) Geri kalkış hızı
D) Frenleme hızı
78. Termoset presinde kalıplama hızı ayarı hangi eleman ile yapılır?
A) Hidrolik ünite
B) Transfer silindiri
C) Işık bariyeri
D) Basınç kontrol valfi vanası
79. Termoset kalıplama preslerinde emniyet amaçlı kullanılan eleman aşağıdakilerden
hangisidir?
A) Hidrolik ünite
B) Transfer silindiri
C) Işık bariyeri
D) Basınç kontrol valfi vanası
80. Termoset ürünün oluşması için kalıp boşluğunda sıcaklık ve basınç altında kaldığı
zamana ne ad verilir?
A) Gaz atma zamanı
B) Pişirilme zamanı
C) Çıkarılma zamanı
D) Ham madde doldurma zamanı
81. Plastik termoset kalıplarının ısıtılmasında kullanım kolaylığı bakımından kullanılan
sistemlerden en yaygın olanı hangisidir?
A) Sıcak buharla ısıtma
B) Sıcak yağla ısıtma
C) Elektrikle ısıtma
D) Gaz ile ısıtma
82. Kalıplanacak parçanın pres altında sıkıştırılmaya başlayıp, presin ilerlemesi
durduktan, parçanın çıkarılmak amacıyla basıncın ortadan kalkmasına kadar geçen
zamana……(pişirilme zamanı)…. denir.
83. Termoset plastik malzemenin yumuşamasına ve basınç altında kalıp boşluğunun
şeklini almasını……(ısıtma sistemi)… sağlar.
84. Kalıbın kapanıp oluşan gazın dışarı atılması için tekrar açılıncaya kadar geçen
zamana……(gaz atma zamanı)…denir.
85. Transfer kalıplama, bir piston ile kapalı ve ısıtılmış bir hazne içeresindeki termoset
plastik malzemeye ……(baskı uygulayarak)….. yapılan üretim sürecidir.
86. …(Kapalı transfer kalıplama)…. malzeme doldurulduğu bir kaptan, dalıcı zımba vasıtasıyla düşey
bir yolluktan kalıp boşluğuna aktarılır.
87. …(Pitonlu transfer kalıplama)…. bir piston ısıtılmış malzemeyi kanallardan kalıp boşluğuna basar.
88. Transfer kalıplamada bilinmesi gereken bazı temel unsurlar vardır. Kalıp tasarım ve
donanımın işlem parametreleri(basınç ve sıcaklık) termoset polimerin kalıp dolmadan
………(çapraz bağ)…….. oluşturmasını önleyecek şekilde seçilmelidir.
89. Kalıplanacak plastik ham madde veya ön ısıtılmış preform ham
madde……(yükleme odasına)…… doldurulur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder