1. İçi boş plastik eşyaların (şişe, bidon, tüpler, tanklar, kavanozlar, yakıt depoları vb.)
üretiminde kullanılan, iki parçalı, şişirilecek eşyanın dış hatlarını oluşturan boşluğu
içeren, demir, çelik, alüminyum, çinko alaşımlı malzemelerden yapılmış hassas seri
üretim araçlarına ne ad verilir?
A) Ekstrüzyon kalıbı
B) Şişirme kalıbı
C) Enjeksiyon kalıbı
D) Termoset kalıbı
2. Enjeksiyonla şişirmede yarı mamul tüpe ne ad verilir?
A) Preform
B) Parison
C) Mandrel
D) Kalıp
3. Ekstrüzyon şişirme makinelerinde dikey bir akışla kalıba yönlendirilen, yarı erimiş
tüpe ne ad verilir?
A) Preform
B) Parison
C) Mandrel
D) Kalıp
4. Çeşitli plastik ham maddeleri (PET, PBT, PP, PVC vb.) ısıtıp plastikleştiren, bunları
uygun bir kalıp içerisinde üfleme metoduyla şişirerek içi boş plastik kapları üreten
makinelere ne ad verilir?
A) Enjeksiyon makinesi
B) Ekstrüzyon makinesi
C) Film makinesi
D) Şişirme makinesi
5. PET şişeler hangi metot ile üretilir?
A) Vakumlama
B) Ekstrüzyon şişirme
C) Enjeksiyon şişirme
D) Rotasyonel kalıplama
6. Büyük kalıpların taşınması amacıyla kullanılan sisteme ne ad verilir?
A) Makara
B) Kriko
C) Pump
D) Gump
7. Ekstrüzyon şişirme kalıplarında kesme ve yapıştırma yapan kısım aşağıdakilerden
hangisidir?
A) Kolonlar
B) Boğaz
C) Pinch-off
D) Ürün boşluğu
8. Ekstrüderden gelen sıcak akışkan plastiği dikey olarak eşit kalınlıklarda aşağıya
yönlendiren kısım aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kafa kısmı
B) Kovan
C) Ekstrüder
D) Kalıp
9. İyi bir şişirme yapılabilmesi için uygun parison sıcaklık aralığı ne olmalıdır?
A) 140–150 °C
B) 100–200 °C
C) 120–140 °C
D) 170–200 °C
10. Ekstrüzyon şişirmede normal şartlar altında üfleme basıncı hangi değerlerde
olmalıdır?
A) 4–10 kg/mm²
B) 10–20 kg/mm²
C) 2–5 kg/mm²
D) 40–80 kg/mm²
11. Büyük hacimli içi boş parçalar şişirme teknolojisinden başka hangi üretim metodu ile
elde edilebilir?
A) Sıkıştırma ile kalıplama
B) Rotasyonla kalıplama
C) Vakumlama ile kalıplama
D) Fışkırtma ile kalıplama
12. Şişirme makinelerinde üfleyerek şişirmeyi gerçekleştiren kısım aşağıdakilerden
hangisidir?
A) Preform
B) Ekstrüder
C) Kalibrasyon mandreli
D) Kalıp
13. Plastik malzemede polimer yapının, havanın oksijeni ve ışıma etkileriyle tahribatını
önlemek için ne kullanılır?
A) Genleştiriciler
B) Antioksidanlar
C) Kaymayı kolaylaştırıcılar
D) Uv stabilizatörler
14. Aşağıdaki malzemelerden hangisi termoplastik poliesterdir?
A) Polibütilentereftalat
B) Polipropilen
C) Polikarbonat
D) Polistren
15. Termoplastik poliesterlerde dezavantaj sayılabilecek özellik aşağıdakilerden
hangisidir?
A) Gaz, aroma, yağlara direnci
B) Düşük camsı geçiş sıcaklıkları
C) Saydam ve geçirgen özelliği
D) Büzülmeye karşı gösterdiği direnç
16. Ambalaj malzemelerinin çoğunu plastiklerin oluşturma sebeplerinden en önemlisi
aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sertliğinin yüksek olması
B) Kolay elde edilmesi
C) Satılan malların taze ve temiz tutulması
D) Işığı geçirmemesi
17. PBT’nin cam elyaf takviyeli olanlarının en çok kullanıldığı alanlar hangisidir?
A) Tarım araçları
B) Mutfak, küçük ev aletleri
C) Banyo aksesuarları
D) Elektrik, elektronik, haberleşme ve otomotiv
18. PBT özellikle elektrikli alet üretiminde kullanıldığında hangi özellikte katkı maddesini
içermesi gerekir?
A) Asitlere karşı direnç kazandırıcılar
B) Elastiklik kazandırıcı
C) Hafiflik kazandırıcı
D) Yangın geciktirici kimyasallar
19. PBT, standart poliester tipleri ile karşılaştırıldığında hangi özelliğe sahiptir?
A) Yüksek elastikiyet
B) Nem almaması
C) Sertliğinin yüksek olması
D) Yüksek sıcaklıklara karşı büzülmesinin az olması
20. Katkılı ve katkısız plastiklerin ekolojik açıdan ve ekonomiklik açısından en önemli
özelliği nedir?
A) Yaygın kullanım
B) Ucuz elde edilmesi
C) Geri dönüşümü
D) Kolay bulunması
21. Polimerler, içlerine çeşitli katkı ve dolgu maddeleri karıştırılarak (örneğin, boyar
maddeler güneş ışığına karşı koruma için bazı özel katkılar, kaydırıcılar, işleme
kolaylığı sağlayan diğer katkılar) yapılan karışıma ne ad verilir?
A) Kompound
B) Koekstrüzyonu
C) Katalizör
D) Homopolimer
22. Plastik malzemenin görünümüne estetik etki kazandıran katkı maddesi aşağıdakilerden
hangisidir?
A) Oksitlenme önleyiciler
B) Plastikleştiriciler
C) Dolgu maddeleri
D) Renklendiriciler
23. Yaygın olarak kullanılan bazı darbe artırıcı polimer yapılı katkılardan biri
aşağıdakilerden hangisidir?
A) Di ve triesterler
B) Sentetik kauçuklar
C) Antioksidanlar
D) Fosfatlar
24. Enjeksiyonla şişirmede yarı mamul tüpe ne ad verilir?
A) Preform
B) Parison
C) Mandrel
D) Kalıp
25. Ekstrüzyon şişirme makinelerinde dikey bir akışla kalıba yönlendirilen, yarı erimiş
tüpe ne ad verilir?
A) Preform
B) Parison
C) Mandrel
D) Kalıp
26. Çeşitli plastik hammaddeleri (PET, PBT, PP, PVC vb.) ısıtıp plastikleştiren, bunları
uygun bir kalıp içerisinde üfleme metoduyla şişirerek içi boş plastik kapları üreten
makinelere ne ad verilir?
A) Enjeksiyon makinesi
B) Film makinesi
C) Ekstrüzyon makinesi
D) Şişirme makinesi
27. Aşağıdakilerden hangisi şişirme teknolojisi ile yapılan bir üretim değildir?
A) Enjeksiyon şişirme
B) Ekstrüzyon şişirme
C) Termoset kalıplama
D) Gerdirme şişirme
28. Yüksek hacimli konteynırlar, büyük varil ve bidon, su damacanaları üretimi için
kullanılan şişirme makinesi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Çift istasyonlu şişirme makinesi
B) Tek istasyonlu şişirme makinesi
C) Akümülatif şişirme makinesi
D) Ko-ekstrüzyon şişirme makinesi
29. Ölçü çizgili yağ taşıyıcıları, çiftrenkli taşıyıcılar ya da oyuncaklar, vücut losyonu
şişesi veya şampuan şişesi gibi çift katlı taşıyıcılar, iki renk şeritli ürünlerin imalatını
gerçekleştirmek amacıyla tasarlanıp yapılmış makine aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ko-ekstrüzyon şişirme makinesi
B) Akümülatif şişirme makinesi
C) Tek istasyonlu şişirme makinesi
D) Çift istasyonlu şişirme makinesi
30. Ekstrüzyon şişirme prosesinin temel basamaklarından birisi aşağıdakilerden
hangisidir?
A) Dikey bir akış ile erimiş plastiğin yönlendirilmesi
B) Preform kalıplanması
C) Ön şişirmenin yapılması
D) Preformların test edilmesi
31. Eriyik haldeki hammaddeyi yatay bir akış ile parison adı verilen akışkan hortum
hâlinde dışarıya veren sistem aşağıdakilerden hangisidir?
A) Şişirme pimi B) Kalıp C)Ekstrüder D)Kafa bölümü
32. Makinenin genel kontrol sistemleri ve kalıp ayarlarının yapılarak kaydedildiği, makine
operatörünün tamamen makineye hâkim olabildiği kısım hangisidir?
A) Güvenlik panosu
B) Elektrik panosu
C) Kontrol panosu
D) Şişirme panosu
33. Preformların makineye düzenli ve kesintisiz olarak verilmesini sağlayan ünite
aşağıdakilerden hangisidir?
A) Şişirme ünitesi
B) Isıtma ünite
C) Taşıma ünitesi
D) Preform besleme ünitesi
34. Preformların kalıplara taşınması, oluşan şişelerin çıkışa taşınması ve preformların ya
da şişelerin dışarıya çıkartılması işlemlerini yapan ünite aşağıdakilerden hangisidir?
A) Transfer ünitesi
B) Kalıplama ünitesi
C) Şişirme ünitesi
D) Isıtma ünitesi
35. Şişirme işleminin yapıldığı ve boğaz çapağının alındığı bölümde parison içerisine
girerek parisonu şişiren kısım aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kafa kısmı B) Pim C) Ekstrüder D) Kalıp
36. Ekstrüzyon şişirme makinesini devreye alırken aşağıdaki maddelerden hangisine
dikkat edilmelidir?
A) Makine ısıtıcılarının açılması
B) Preformların ısıtılması
C) Üretim miktarına
D) Şişirilecek ürünün şekline
37. Enjeksiyon şişirme makinesini devreye alırken aşağıdaki maddelerden hangisine
dikkat edilmelidir?
A) Parison oluşumuna
B) Preform sayısına
C) Preformların ısıtılmasına
D) Şişenin şekline
38. Ekstrüzyon şişirmede kalıp kapandıktan sonra hangi işlem basamağı devreye girer?
A) Parison akışının başlaması
B) Parison kesimi
C) Şişirme piminin üflemesi
D) Boşaltma istasyonuna sevk
39. Enjeksiyon şişirme makinesinde preformlar nasıl ısıtılır?
A) Fırınlarda
B) Ekstrüderde vida yardımı ile
C) Elektrik ocağında
D) Bölgesel ısıtma ünitesinde
40. Preformlara şişirme ünitesinde ilk olarak hangi işlem uygulanır?
A) Gerdirme çubuğu ile ön şişirme
B) Yüksek basınçla şişirme
C) Isıtma
D) İtici ile çıkarma
41. Enjeksiyon şişirme makinelerinde kullanılan ısıtma sistemi aşağıdakilerden
hangisidir?
A) Elektrikli rezistans
B) Kömür ısıtıcı
C) Lineer infrared lambalar
D) Gazlı ısıtıcılar
42. Ekstrüzyon şişirmede soğuk bıçak hangi plastik malzemelerde kullanılır?
A) PET
B) PVC
C) HDPE
D) YDPE
43. Aşağıdakilerden hangisi ekstrüzyon şişirme yöntemi kullanmanın avantajlarındandır?
A) Et kalınlığı, parçanın köşeleri ve büyük yüzeylerde; değişme gösterebilir.
B) Parça delik olacak ise, kalıplamadan sonra ek işlem gerekir.
C) Hassas toleranslar, ancak parçanın dış yüzeyine uygulanabilir.
D) Farklı, istenilen boyutlarda ürün elde edilebilir.
44. Başarılı bir şişirilmiş plastik ürün meydana getirebilmek için gerekli beş temel
husustan birisi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ürüne en uygun plastik malzemenin seçimi
B) Preformların seçimi
C) Üretim miktarı
D) Şişirilecek ürünün kullanım yeri
45. Aşağıdakilerden hangisi şişirmede meydana gelen hata nedenlerinden birisi değildir?
A) Makineden kaynaklanan hatalar
B) Ham maddeden kaynaklanan hatalar
C) Tasarımdan kaynaklanan hatalar
D) Çalışandan kaynaklanan hatalar
46. Makineden kaynaklanan hataların meydana gelmesinin nedenlerinden biri
aşağıdakilerden hangisidir?
A) Çalışanın motivasyon eksikliği
B) Makinenin düzenli bakımının yapılmaması
C) Ham maddenin nemli olması
D) Ortamın iyi aydınlatılmaması
47. Dengesiz parison akışının oluşumu ve düşey sapma meydana gelmesi hangi
nedenlerden dolayı oluşur?
A) Şişirme basınçlarında dengesizlik
B) Kalıp kapanma ve kilitleme hatası
C) Makine kapasitesinin üzerine çıkma
D) Kafa ve mandrel ayarsızlığı
48. Parison ve preform sıcaklık değerlerindeki sapma üründe hangi hataları meydana
getirir?
A) Çökme veya çatlama oluşumu
B) Yırtılma, çizgi oluşumu
C) Eksik şişme
D) Ürün et kalınlığında eşitsizlik ve üründe çatlama
49. Şişirme basınçlarında dengesizlik üründe hangi hataları meydana getirir?
A) Eksik şişme ve biçim bozukluğu
B) Yüksek basınçla şişirme
C) Çatlama, kırılma
D) Yanma, renk bozukluğu
50. Üründe delikler veya renk bozukluğunun oluşması hangi hata sonucu ortaya çıkar?
A) Kalitesiz ham madde kullanılması
B) Ham madde içerisine yabancı maddelerin karışması
C) Karışım oranlarının uygun olmaması
D) Ham maddenin nemli olması
51. Ham maddenin nemli olmasından dolayı oluşan hata nasıl bir çözüm yolu uygulayarak
ortadan kaldırılabilir?
A) Hava üfleyerek
B) Hammadde elekleri kullanarak
C) Kurutma fırını kullanarak
D) Karıştırıcı kullanarak
52. Makine ve üretim hakkında yeterli teknik bilgi ve beceriye sahip olunmaması sonucu
ortaya çıkan hata ne çeşit bir hatadır?
A) Makineden kaynaklanan hata
B) Çalışandan kaynaklanan hata
C) Ortamdan kaynaklanan hata
D) Malzemeden kaynaklanan hata
53. Üretim sırasında hataların tespitinde kullanılan en önemli uygulama hangisidir?
A) Malzemenin bol olması
B) Ortamın temiz olması
C) Çalışanın dikkatli olması
D) Kalite kontrolün yapılması
54. Yetenek testi ile belirlenmiş görevlere en iyi uyan insanları belirleme, yorgunluğu ve
monotonluğu önlemek için işi organize etmek, dinlenme zamanları ve görev
rotasyonları gibi çözümler hangi nedenlerden meydana gelen hatalar için uygulanır?
A) Çalışanın uygun alet ve cihazları kullanmaması
B) Yetersiz teknik bilgiye sahip olmama
C) Çalışanın dikkatsiz olması, yeterince kendini işine vermemesi
D) Makine seçiminin yanlış olması
55. Aşağıdakilerden hangisi ortamdan kaynaklanan hatalardan birisidir?
A) Ortamın ışık durumu
B) Makine arızası
C) Çalışanın yorgunluğu
D) Malzeme karışım eksikliği
56. Ortamdaki hava ve nemden kaynaklanan hataların çözüm yollarından birisi
aşağıdakilerden hangisidir?
A) Çalışanın motive edilmesi
B) İyi bir aydınlatma sağlama
C) Ham maddelerin sıcak ortamda depolanması
D) Deponun havalandırılması, kuru olması
57. Şişirme makinelerinde üretim yaparken karşılaştığımız et kalınlığının düzgün
olmaması durumuna karşı muhtemel çözümlerden birisi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ekstrüder basıncını arttırmak
B) Mengene hızını azaltmak
C) Soğutma süresini uzatmak
D) Kalıplama sıcaklığını düşürmek
58. Ek yerinin (kaynak) çizgisinin yapışma hatası nedenlerinden birisi aşağıdakilerden
hangisidir?
A) Kalıp ek yeri kısmının tasarım hatası
B) Kafa seçimindeki hata
C) Parisondaki düzensizlik
D) Reçinenin uygunsuzluğu
59. Erimiş kalıntılı pürüzlü yüzey veya portakal kabuğu şeklinde yüzeyin sebebi nedir?
A) Parison sıcaklığının artması
B) Üfleme basıncının düşmesi
C) Hızlı parison çekimi
D) Basıncın düşmesi
60. Aşağıdakilerden hangisi preform kusurlarından birisi değildir?
A) Preformun eksik gramajda üretilmesi
B) Preform üzerindeki çizik, delik ve çatlaklar
C) Kafa sıcaklığının yüksekliği
D) Ölçü ve boyut hataları
61. Ürün üzerinde çizik meydana gelmektedir. Çözüm yollarından birisi aşağıdakilerden
hangisidir?
A) Hava üfleme piminin merkezlemesini ve uzunluğunu kontrol ediniz.
B) Kalıp yüzeyini ve mandreli parlatınız.
C) Üfleme hava basıncını arttırınız.
D) Mandrel etrafında hava kaçağı olup olmadığını kontrol ediniz.
62. Aşağıdakilerden hangisi parison kusurlarından birisi değildir?
A) Üründe pürüzlü yüzey oluşumu
B) Kıvrımlı parison oluşumu
C) Parisonda delik oluşumu
D) Parisonda kirlilik ve kabarıklık
63. Ekstrüzyon şişirme kalıbında üretilen parçanın ek yerinde yapışma hatası
oluşmaktadır. Muhtemel çözümlerden birisi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Parison kontrol ayarlarının yeniden yapılması
B) Kenetleme ve hava üfleme arasında zamanın uzatılması
C) Parison sıcaklığının normalin üstündeki değerde arttırılması
D) Şişirme kalıbında yapıştırıcı kullanılması
64-Aşağıdakilerden hangisi bakım sıklığının belirlenmesinde dikkat edilmesi gereken
ölçütlerden biri değildir?
A. Kritik makine mi?
B. Kullanım sıklığı nedir?
C. Bakım kolaylığı ( Ne kadar zaman alır?)
D. Makinenin boyutları, hacmi nedir?
65-Makine, tezgâh ve tesislerin daha uzun sürelerle, arızasız ve problemsiz olarak çalışmasını
sağlamak, beklenmedik arızalar sebebiyle tehlikeli durumların ortaya çıkmasını engellemek;
istenmeyen olaylara, kazalara, yaralanmalara, malzeme hasarlarına, zaman kaybına sebep
olmamak için yapılan planlı ve düzenli çalışmalara ne ad verilir?
A. Makine yenileme
B. Bakım-onarım
C. Kontrol-muayene
D. Test etmek
66-Periyodik bakım kapsamındaki makine ve ekipmanlar için daha önceden bir defaya
mahsus hazırlanmış olan periyodik bakım kartlarına bakım-onarım sonrası gerekli bilgileri
işleyen ve bakım raporunu dolduran kişi kimdir?
A. Makine operatörü
B. Bakım-onarım mühendisi
C. Bakım-onarım şefi
D. Bakım-onarım müdürü
67-Bakım ve onarım sisteminin kurulması ve işletilmesinde ilk sorumluluk hangi birime ve
kişiye aittir?
A. Makine operatörü
B. Üretim sorumlusu
C. Bakım-onarım mühendisi
D. Bakım-onarım müdürü
68-İlgili talimatlar uyarınca makine ve ekipmanın belirtilen periyotlarda bakımlarını yapan
veya yaptıran kişi kimdir?
A. Ustabaşı
B. Uzman
C. Mühendis
D. Operatör
69-İlgili bölümlerle iş birliği yaparak işletmedeki tüm makine ve teçhizatın bakım tarihlerini
gösteren makine ve ekipmanlarının yıllık bakım takvimini kim hazırlar?
A. Uzman kişi
B. Bakım-onarım mühendisi
C. Bakım-onarım şefi
D. Bakım-onarım müdürü
70-Süresi yarım saati geçmeyen, üretimin durmasına sebebiyet vermeyen ve yedek parça
kullanımına gerek olmayan küçük çaplı arıza ve onarımlar için aşağıdakilerden hangisi
hazırlanmaz veya yapılmaz?
A. İlgili birime haber verilir.
B. Arıza bilgi formu düzenlenir.
C. Bakımı yapılır.
D. Üretime devam edilir.
71-Periyodik bakım sonrası bakım etiketleri hangi birimde saklanır veya asılır?
A. Arşive konur.
B. Makine dolap içerisinde saklanır.
C. Makine üzerinde asılır.
D. Atölye girişine asılır.
72-Aşağıdakilerden hangisi, bakım-onarım sisteminin önemini artıran hususlardan biridir?
A. Daha fazla otomasyon
B. Makine enerji sarfiyatının azalması
C. Üretici faaliyetlerinde çeşitliliğin artması
D. Firma reklamının yapılması
73-Aşağıdakilerden hangisi bakım planlamasının hedeflerinden birisi değildir?
A. İşletmenin olanaklarının (tesis, makine, teçhizat ve binaların) faydalı ömrünü
uzatmak
B. Makinelerin yıpranmalarını önlemek için planlama yapmak
C. Makinelerin ve donanımın üretim için emre hazır sürelerini en yüksek düzeyde
tutmak
D. Yıpranmayı ve eskimeyi en düşük düzeye indirerek işletmenin değerini
korumak
74. Plastik şişirme makinelerinde periyodik olarak yapılan bakım-onarım uygulamaları
aşağıda belirtilen sonuçlardan hangisini vermektedir?
A. Üretim kapasitesinin artması
B. Üretimde kaliteli işgücünün yetiştirilmesi
C. Kaynakların (iş gücü, malzeme, diğer) verimli kullanılıyor olması
D. Maliyetlerin minimum seviyelere gelmesi
75. Aşağıdakilerden hangisi şişirme kalıplama makinelerinde yıllık bakımında yapılan
uygulamadır?
A. Yağ soğutucusunun temizliği
B. Isıtıcı sistemin bakımı
C. Makine ve çevre temizliği
D. Motorların ses ve ısı kontrolü
76. Aşağıdakilerden hangisi şişirme kalıplama makinelerinde günlük bakımında yapılan
uygulamadan birisi değildir?
A. Motorların ses ve ısı kontrolü
B. Kalıp bağlantılarının kontrolü
C. Makine ve çevre temizliği
D. Ana kolonların gresörlükle yağlanması
77. Şişirme kalıplama makinelerinde aylık bakımda hangisi yapılmaktadır?
A. Hava tahliye kanallarının temizliği
B. Makine itici pimlerin bakımı
C. Maçaların değiştirilmesi
D. Makine hidrolik yağının değiştirilmesi.
78. “Makine çalışmıyor durumda iken filtre kapakları açılır, emiş filtresi çıkarılır, mazot veya
tiner ile temizliği yapılır ve basınçlı hava ile kurutulur. Yırtık ve delik olan filtreler yenisi ile
değiştirilir.” bakımı hangisi uygulama sürecinde yapılmaktadır?
A. Günlük bakım
B. Yıllık bakım
C. Aylık bakım
D. Haftalık bakım
79. Aşağıdakilerden hangisi şişirme makinelerinin elektrik panosunda bulunmaz?
A.) Preform
B.) Kablolar
C.) Kontaktörler
D.) Sigortalar
80. Ekstrüzyon şişirme makinesinde şişirilmiş ürün hangi grup tarafından şişirme
pinolünün üzerinden sıyrılıp dışarı atılır?
A.) Kafa ünitesi
B.) Şişirme ünitesi
C.) Çapak alma ünitesi
D.) Kalibre ünitesi
81. Ekstrüzyon şişirme makinesinde hangi kısımda şişirme pini ile kalıp içerisinde
kesilmiş parisonun merkezlenmesi yapılır?
A.) Kafa ünitesi
B.) Şişirme ünitesi
C.) Çapak alma ünitesi
D.) Kalibre ünitesi
82. Enjeksiyon gerdirme şişirme sisteminde preformların uygun sıcaklık değerlerine
getirmede kullanılan elemanlardan birisi aşağıdakilerden hangisidir?
A.) Şişirme pini
B.) Reflektör
C.) Preform besleme diski
D.) Kontrol paneli
83. Besleme diskindeki preformları almak, döndürülmelerini sağlamak, preformların
ısıtma modüllerinden geçişini ve ısının düzgün sabit dağılmasını sağlamak için hangi
sistem kullanılır?
A.) Preform tutucu mandreller
B.) Kalıp taşıyıcı sistemler
C.) Şişirme diski
D.) Besleme diski
84. Enjeksiyon şişirme kalıbında şişenin alt formunu oluşturan kısmı aşağıdakilerden
hangisidir?
A.) Taban kalıbı
B.) Kalıp yarımı
C.) Çene ve boğaz kısmı
D.) Maça kısmı
85. Aşağıdakilerden hangisi bir preform kalıbında bulunması gereken özelliklerden birisi
değildir?
A.) Preform kalıbının elemanları değiştirilebilir, sökülüp takılabilir, standart
bileşenlerden oluşmalıdır.
B.) Preform kalıbı ucuz olmalı, maçasız sistemle çalışmalıdır.
C.) Kalıp eriyik malzemenin preform boşluklarına homojen bir şekilde dağılmasını
sağlamalıdır.
D.) Preform kalıplarında çoğunlukla sıcak yolluklu sistemler tercih edilmelidir.
86. Preformlar hangi plastik işleme makinelerinde üretilir?
A.) Film şişirme makinesi
B.) Ekstrüzyon makinesi
C.) Enjeksiyon makinesi
D.) Kesim makinesi
87. Aşağıdakilerden hangisi ön biçimlendirilmiş preform malzemeyi kalıptan dışarıya atan
sistemdir?
A.) Yolluk sistemi
B.) Soğutma sistemi
C.) Çene ve maça sistemi
D.) İtici sistemi
88. Şişirme kalıplarında şişirilmiş ürünün kalıptan hatasız, bozulmadan ayırabilmek
aşağıdakilerden hangisi kalıpta olması gerek özelliklerden birisi değildir?
A.) Hava tahliye kanalının bulunması
B.) Soğutma sisteminin bulunması
C.) İtici sisteminin bulunması
D.) Kalıp boşluğunda çıkış açısının verilmesi
89. Hidrolik sistemlerde alıcıların ve sistemin kontrolünü sağlayan birim aşağıdakilerden
hangisidir?
A) Enerji kontrol birimi
B) Hidrolik enerji besleme birimi
C) Elektrik kontrol birimi
D) Tahrik birimi
90. Hidrolik ünitenin ürettiği enerjiyi kullanarak hareket üreten birim aşağıdakilerden
hangisidir?
A) Enerji kontrol birimi
B) Hidrolik enerji besleme birimi
C) Elektrik kontrol birimi
D) Tahrik birimi
91. Hidrolik bir sistemde sıcaklık ve yağ seviyesini gösteren termometre hangi sisteme
monte edilmiştir?
A) Manometre
B) Hidrolik silindir
C) Hidrolik depo
D) Valfler
92. Hidrolik sistemlerde yağın akış hızını, yönünü, basıncını kontrol eden elemanlara ne
ad verilir?
A) Pompa
B) Valf
C) Manometre
D) Filtre
93. Hidrolik sistemlerde yağı taşımak ve elamanlar arası geçişini, bağlantısını sağlamak
için kullanılan elemanlara ne ad verilir?
A) Piston ve silindir
B) Oransal valf
C) Yön kontrol valfi
D) Boru ve hortum
94. Hidrolik sistemdeki yağ basıncının düzenli olarak kontrol edilmesi için, pompadan
sonra gelen basınç hattına ve devredeki diğer kritik basınç noktalarına konan eleman
aşağıdakilerden hangisidir?
A) Pompa
B) Valf
C) Manometre
D) Filtre
95. Hidrolik sistemlerde silindirin görevi nedir?
A) Doğrusal hareket
B) Dairesel hareke
C) Açısal hareket
D) Hız kontrolü
96. Hidrolik sistemlerde yağın temizlenmesi için hangi elemanlar kullanılır?
A) Valfler
B) Filtreler
C) Soğutucular
D) Boru ve hortumlar
97. Hidrolik sistemlerde yağda oluşan ısının dağıtılması için kullanılan birim hangisidir?
A) Valfler
B) Filtreler
C) Soğutucular
D) Boru ve hortumlar
98. Kendilerini tahrik eden motor tarafından iletilen enerjiyi hidrolik çalışma enerjisine
dönüştüren birim hangisidir?
A) Pompa
B) Valf
C) Manometre
D) Filtre
99. Aşağıdakilerden hangisi pnömatik sistemlerde kullanılan bağlantı elemanlarından
birisidir?
A) Piston
B) Valf
C) Fittings
D) Şartlandırıcı
100. Pnömatik sistemlerde girişlerine gelen havanın basıncını istenilen derecede tutan devre
elemanı hangisidir?
A) Regülatör
B) Elektro valfler
C) Çoklayıcı
D) Manometre
101. Ürün renklendirilmesi nasıl sağlanır?
A) Kalsit, karışıma otomatik dozajlama sistemi ile istenen oranda katılır.
B) Bor, karışıma otomatik dozajlama sistemi ile istenen oranda katılır.
C) Masterbach, karışıma otomatik dozajlama sistemi ile istenen oranda katılır.
D) Renkli hurda malzeme, karışıma otomatik dozajlama sistemi ile istenen oranda
katılır.
102. Parison nedir?
A) Ekstrüzyon şişirmede yarı erimiş tüpe denir.
B) Ekstrüzyon şişirmede çıkan ürüne denir.
C) Ekstrüzyon şişirmede tam erimiş tüpe denir.
D) Ekstrüzyon şişirmede atık malzemelere denir.
103. Şişirme işlemi ne ile yapılır?
A) Kalibrasyon(ölçümleme) mandreni ile yapılır.
B) Kalibrasyon(ölçümleme) mandreli ile yapılır.
C) Kalibrasyon(ölçümleme) santrali ile yapılır.
D) Kalibrasyon(ölçümleme) çekici ile yapılır.
104. Enjeksiyon şişirme prosesi ile neyin üretimi yapılır?
A) Enjeksiyon şişirme teknolojisi ile gazlı ve gazsız sıvıların saklanmasında
kullanılan PET tabakların üretimi yapılır.
B) Enjeksiyon şişirme teknolojisi ile gazlı ve gazsız sıvıların taşınmasında
kullanılan PET boruların üretimi yapılır.
C) Enjeksiyon şişirme teknolojisi ile gazlı ve gazsız sıvıların taşınmasında
kullanılan PET kaşıkların üretimi yapılır.
D) Enjeksiyon şişirme teknolojisi ile gazlı ve gazsız sıvıların saklanmasında
kullanılan PET şişelerin üretimi yapılır.
105. Aşağıdakilerden hangisi enjeksiyon şişirme prosesi işlem safhalarında yer almaz?
A) İlk kademede enjeksiyon ile preformlar kalıplanır.
B) İkinci kademede mengene 120° döner ve preformlar şişirme işlemi ile
kalıplanır.
C) İkinci kademede120° dönen mengeneye yandan dayamalar yaklaşır.
D) Üçüncü kademede mengene, tekrar 120° döner ve kalıplanmış ürünler iticiler ile
dışarı alınır.
106. Preform ısıtma işlemi nerede gerçekleşir?
A) Preform ısıtma işlemi fener fırınının içerisinde gerçekleşmektedir.
B) Preform ısıtma işlemi çapraz fırının içerisinde gerçekleşmektedir.
C) Preform ısıtma işlemi dönel fırının içerisinde gerçekleşmektedir.
D) Preform ısıtma işlemi lineer fırının içerisinde gerçekleşmektedir.
107. Aşağıdakilerden hangisi şişirme kalıplama makinelerinde üretimin oluşmasını sağlayan
en önemli unsurlardan değildir?
A) Sıcaklık
B) Basınç
C) Su
D) Hava
108. Petilen H2-8 üründe parlak yüzey oluşumu için eriyik sıcaklığının kaç derece
aralığında olması gerekir?
A) 150-160°C
B) 180-210°C
C) 50-60°C
D) 250-310°C
109. Aşağıdakilerden hangisi ekstrüzyon şişirme makinelerinde kullanılan vida tiplerinden
değildir?
A) 3 kısımlı vidalar
B) Metrik vidalar
C) Bariyerli vidalar
D) Farklı karıştırma özellikleri olan vidalar
110. Enjeksiyon şişirme sıcaklık ayarları nasıl yapılır?
A) Besleme ünitesinden vida kovan ısı değerleri girilerek yapılır.
B) Gaz çıkış deliğinden vida kovan ısı değerleri girilerek yapılır.
C) Adaptörden vida kovan ısı değerleri girilerek yapılır.
D) Makine enjeksiyon ünitesinden vida kovan ısı değerleri girilerek yapılır
111. Ekstrüzyon şişirmede ürünler hangi plastik malzemelerden üretilmez?
A.) PE
B.) PP
C.) PVC
D.) PTC
112. Aşağıdakilerden hangisi şişirme basıncına etki eden unsurlardan değildir?
A.) Elastömer özellikleri
B.) Ürün kalitesi ve üretim çıkış etkisi
C.) Plastik malzemelerin şişirme işleme davranışları
D.) Polimer özellikleri ve işleme koşulları
113. Ekstrüzyon şişirme makinelerinde şişirme basıncı hangi aralıkta olmalıdır?
A.) Maksimum 120 ila 140
B.) Maksimum 80 ila 100
C.) Maksimum 40 ila 60
D.) Maksimum 10 ila 20
114. Şişirme ünitesinde preform kaç aşamada şişirilerek şişirme prosesi gerçekleştirilir?
A.) 4
B.) 5
C.) 6
D.) 7
115. Aşağıdakilerden hangisi PET şişelerin üretiminde bazı özel şartlarından değildir?
A.) Balıkçılık sektöründe ilgi çekicilik
B.) Gıda sektöründe tüketilen gazlı, gazsız pek çok ürünün ambalajlanma ve
korunma şartları
C.) Sağlık sektöründe kullanılan çoğu ilaçların saklanma şartları
D.) Renk, saydamlık, esneklik, şişe et kalınlıkları, boyutsal kararlılık
116. Bozucu statik yük hangi üretim hatalarına yol açar?
A.) Ergimiş plastiğin kalıbı aşındırmasına neden olur.
B.) Ergimiş plastiğin kalıbı açmasına neden olur.
C.) Ergimiş plastiğin kalıba yapışmasına neden olur.
D.) Ergimiş plastiğin kalıbı genişletmesine neden olur.
117. Şişirme makinelerinde sıcaklık, basınç, hız kontrolleri hangi sistem ile yapılmaktadır?
A.) CAD sistem
B.) CAM sistem
C.) CIM sistem
D.) PID sistem
118. Saatli üretim sayısını nasıl arttırabiliriz?
A.) Vida hızını, şişirme, mengene hızlarını orantılı olarak arttırarak
B.) Vida hızını, şişirme, mengene hızlarını orantılı olarak azaltarak
C.) Vida hızını, şişirme, mengene hızlarını kademeli yaparak
D.) Vida hızını azaltıp şişirme ve mengene hızlarını artırarak
119. Isıtılmış preform malzemeler ürün haline nasıl dönüştürülür?
A.) Su ile şişirilerek
B.) Hava ile şişirilerek
C.) Yağ ile şişirilerek
D.) Süt ile şişirilerek
120. Gereğinden fazla seçilen hız değerlerinin ne üzerinde etkisi vardır?
A.) Ürün kalitesi
B.) Ürün fiyatı
C.) Ürün açışı
D.) Ürünün taşınması
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder