7 Haziran 2018 Perşembe

Giyim Üretim Teknolojisi Alanı Uygulama Teknikleri Dersi Kalfalık Çalışma Soruları

Sorular Megep Modüllerinden Alınmıştır

1. Aşağıdakilerden hangisi boyası çıkmayan pamuklu ve keten kumaşları kesime hazırlama tekniğidir?
A) Islatarak kumaşı kesime hazırlama B) Nemli bezle ütüleyerek kumaşı kesime hazırlama C) İplik yönünü düzelterek kumaşı kesime hazırlama D) Kumaşı ütüleyerek kesime hazırlama

2. İplik yönleri bozulan kareli kumaşlar kesime nasıl hazırlanır?
A) Islatarak kumaşı kesime hazırlama B) Nemli bezle ütüleyerek kumaşı kesime hazırlama C) İplik yönünü düzelterek kumaşı kesime hazırlama D) Kumaşı ütüleyerek kesime hazırlama

3. Giysinin teknik çizimini, parça sayısını ve malzeme örneklerini gösteren form aşağıdakilerden hangisidir?
A) Asgari çalışma talimatı B) Model analizi C) Dikim planı D) Kalite nitelikleri

4. Asimetrik modellerde uygulanan tek kat tela yapıştırma yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?
A) İç sandviç yapıştırma B) Dış sandviç yapıştırma C) Çerçeveli yapıştırma D) Düzenli yapıştırma

5. Aşağıdakilerden hangisi astar dikiminde dikkat edilecek noktalardan biridir?
A) İplik etek kumaşına uygun seçilmelidir. B) Dikiş adımı etek kumaşına uygun olmalıdır. C) Yan dikişler overlok ile temizleniyorsa, paylar önce ütü ile bir tarafa yatırılmalı, daha sonra paylara beraber overlok çekilmelidir. D)Astarın arka ortası overlok ile temizlenmelidir.

6. Aşağıdakilerden hangisi ara ütü işlemi değildir?
A) Tela yapıştırma B) Biçim verme C) Dikiş açma D) Kenarları kıvırma

7. Aşağıdaki işaret ne anlama gelmektedir?
A) Kuru temizleme yapılmaz. B) Klorlama yapılmaz. C) Kurutma makinesinde kurutulmaz. D) Hiçbiri

8. Aşağıdakilerden hangisi ütülemede dikkat edilecek noktalardan biridir?
A) Ütü ısısı kumaş cinsine göre ayarlanmalıdır. B) Kumaşın yüzünden ütü yapılmalıdır. C) Ütüleme en iplik yönünde yapılmalıdır. D) Ütü yapıldıktan sonra giysi hemen kaldırılmalıdır.

9. Nemli bez kullanılarak ya da buharlı ütü ile ütülenen kumaş türü aşağıdakilerden hangisidir?
A) İpek B) Keten C) Pamuk D) Yün 

10. Etekte ütülenmesi gereken ilk yer neresidir?
A) Kemer B) Astar C) Pensler D) Yan dikişler

11. Dikişin tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
A. Makine veya el yardımı ile ipliğin birleştirilecek kumaşlar içinden veya arasından geçirilerek ilmek sırası oluşturmasıdır. B. Makine üst ipliğin kavrayıcısı ile altta dikişi oluşturmasıdır. C. Makine ve el yardımı ile iplik gözünden kumaşa geçerek halka oluşturmasıdır. D. İplik makine yardımıyla kumaşın üstüne gelerek ilmek oluşturmasıdır.

12. Aşağıdakilerden hangisi dikiş oluşumunu en iyi şekilde ifade eder?
A. Makine iğne gözünde taşıdığı ipliği kavrayıcının taşıdığı üst iplikle ilmek yaparak dikişi oluşturur. B. Makine iplik kavrayıcının taşıdığı üst ipliği alt iplikle ilmek yaparak dikişi oluşturur. C. Makine iplik gözünde taşıdığı alt ipliği üst iplikle ilmek dikişi oluşturur. D. Makine iğne gözünde taşıdığı ipliği kavrayıcının taşıdığı alt iplikle ilmek yaparak dikişi oluşturur.

13. Aşağıdakilerden hangisi Zincir dikiş çeşitleridir?
A. Tek iplikli-çift iplikli B. Tek iplikli -üç iplikli C. Çift iplikli-üç iplikli D. Tek iplikli -dört iplikli

14. Aşağıdakilerden hangisi dikiş türleridir?
A. Kaplama - Forma-Süs B. Form-Süs-Drape C. Kapama-Form-Süs D. Birleştirme-Drape-Pili

15. Yapı biçimlerine göre dikiş makineleri aşağıdakilerden hangileridir?
A. Blok –Yatay Platformlu-Silindir Yataklı Kol Aşağı –Serbest Kollu-Alçak Platformlu B. Yüksek Platformlu-Alçak Platformlu-Serbest Kollu-Blok Yapılı C. Düz Platformlu-Yüksek Platformlu-Blok –Serbest Kollu-Silindir Yataklı Kol Aşağı D. Düz Platformlu-Alçak Platformlu-Blok-Serbest Kollu-Silindir Yataklı Kol Aşağı

16. Aşağıdakilerden hangisi makine üst bölüm elemanıdır?
A. Makine eli B. Makine ayağı C. Makine boynu D. Makine bacağı

17. Masa plakası aşağıdakilerden hangisi için kullanılır?
A. Kumaş kesim yeri olarak B. Kumaş yerleştirme yeri olarak C. Kumaş bakım yeri olarak D. Kumaş düzeltme yeri olarak

18. Masura sarma tertibatı ne işe yarar?
A. Masurayı düzgün yerleştirmeye yarar. B. Masurayı düzgün takmaya yarar. C. Masurayı düzgün boşaltmaya yarar. D. Masurayı düzgün sarmaya yarar.

19. Çardağın görevi aşağıdakilerden hangisidir?
A. Bobin ipliğinin rahat sarılmasını sağlar. B. Yukarıdan bobinin rahat sağılmasını sağlar. C. Aşağıdan bobinin rahat sağılmasını sağlar. D. Bobin ipliğinin rahat yerleşmesini sağlar.

20. Alt bölüm elemanları aşağıdakilerden hangileridir?
A. Motor-pedal-dizlik B. Pedal-dizlik-ayak C. Motor-pedal-ayak D. Ayak-dizlik-çardak

21. Aşağıdakilerden hangisi makine çalışma prensibidir?
A. V kayışı motordan gelen hareketi kol miline iletir. Kol mili, krank mili ile aşağı yukarı hareket elemanlarını, eksantrik mili ile de ileri geri hareket elemanlarını çalıştırır. B. V kayışı motordan gelen hareketi krank miline iletir. Krank mili, kol mili ile aşağı yukarı hareket elemanlarını, eksantrik mili ile de ileri geri hareket elemanlarını çalıştırır. C. V kayışı motordan gelen hareketi eksantrik miline iletir. Eksantrik mili, krank mili ile aşağı yukarı hareket elemanlarını, kol mili de iler geri hareket elemanlarını çalıştırır. D. V kayışı motordan gelen hareketi kol miline iletir. Kol mili, eksantrik mili ile aşağı yukarı hareket elemanlarını, krank mili de ileri geri hareket elemanlarını çalıştırır.

22. Hangi tip kumaşlarda özel ayak kullanılır?
A. Havı ezilen B. Parlayan C. İz yapan D. Hepsi

23. Baskı ayağı nasıl takılır?
A. Baskı ayağı mili indirilir, ayak yerine yerleştirir, tornavida ile vidası sıkıştırılır. B. Baskı ayağı mili kaldırılır, ayak yerine yerleştirilir, tornavida ile vidası biraz sıkıştırılır.Ayak indirilir, ayak vidası iyice sıkıştırılır. C. Baskı ayağı mili indirilir., ayak yerine yerleştirilir, tornavida ile vidası sıkıştırılır. D. Baskı ayağı mili kaldırılır, ayak yerine yerleştirilir.

24. Aşağıdakilerden hangisi iğnenin bölümleridir?
A. Konik, uzun kanal, iğne şaftı B. Uç, göz, dipçik C. İğne şaftı, dipçik, konik D. Dipçik, konik, iğne şaftı, göz ve uç 

25. Konik iğnenin neresidir?
A. Dipçik ile iğne gözü arasındaki kısımdır. B. Uzun kanal ile kısa kanal arasındaki kısımdır. C. Kısa kanal ile göz arasındaki kısımdır. D. İğnenin dipçik bölümünden şafta doğru incelen bölümdür. 

26. İğne kalınlık numarası iğnenin neresidir?
A. İğne gözünün başlangıcındaki konik kalınlığının çapıdır. B. İğne gözünün başlangıcındaki şaft kalınlığının çapıdır. C. İğne gözünün sonundaki dipçik kalınlığının çapıdır. D. İğne gözünün sonundaki şaft kalınlığının çapıdır.

27. Nm +bir sayı aşağıdakilerden hangisini ifade eder?
A. Dipçik kalınlık numarası B. İğne kalınlık numarası C. İplik kalınlık numarası D. Şaft kalınlık numarası

28. Aşağıdakilerden hangisi iğnenin görevidir?
A. İğne kumaşa dalarak üst ipliği aşağı indirir. Yukarı çıkarken üst ipliğin alt iplikle düğüm oluşturması için üst ipliğin fazlasını çeker. B. İğne kumaşa dalarak alt ipliği yukarı çıkarır. Yukarı çıkarken üst ipliğin alt iplikle düğüm oluşturması için alt iplikle düğüm oluşturması için alt ipliğin fazlasını çeker. C. İğne kumaşa dalarak alt ipliği yukarı çıkarır. Yukarı çıkarken üst ipliğin alt iplikle düğüm oluşturması için alt iplikle düğüm oluşturması için üst ipliğin fazlasını çeker. D. İğne kumaşa dalarak üst ipliği aşağı indirir. Aşağı inerken üst ipliğin alt iplikle düğüm oluşturması için alt ipliğin fazlasını çeker.

29. Aşağıdaki olaylardan hangisi çok katlı kumaşlarda ince iğne kullanılırsa olur?
A. İğne sapar, kumaşın iplikleri zarar görür. B. İğne sapar, dikiş bozulur, iğne kırılır. C. Kumaşın iplikleri zarar görür, dikiş büzülür D. Dikiş büzülür, iğne kırılır.

30. Aşağıdakilerden hangisi dokuma kumaşlar için iğne seçimi için doğrudur?
A. İnce kumaşlar için 60-80 Nm B. İnce kumaşlar için 50-60 Nm C. İnce kumaşlar için 40-50 Nm D. İnce kumaşlar için 60-100 Nm

31. Makineye iğne aşağıdaki şekillerden hangisiyle takılır?
A. İğnenin dipçik kısmı kısa oluk dışa gelecek şekilde B. İğnenin dipçik kısmı uzun oluk dışa gelecek şekilde C. İğnenin konik kısmı uzun oluk dışa gelecek şekilde D. İğnenin konik kısmı kısa oluk dışa gelecek şekilde

32. Aşağıdakilerden hangisi uzun oluğun dışarı takılma nedenidir?
A. İpliğin kumaşa rahat dalması ve hasar görmemesini sağlamak B. İğnenin kumaşa rahat dalması ve hasar görmemesini sağlamak C. Kumaşın hasar görmemesini sağlamak D. Dipçiğin kumaşa hasar vermemesini sağlamak

33. Aşağıdakilerden hangisi ortası sonsuz elyaf polyester üstü pamuk kaplı ipliktir?
A. Textürize B. Monofilament C. Sonsuz elyaf D. Corespurn

34. Aşağıdakilerden hangisi iğne iplik için ince ise olur?
A. İplik kanal ve gözden rahat geçemez, sürtünme karışma ve kopma olur. B. İlmek oluşumu kontrollü olmaz, dikiş atlaması olur. C. Kumaşta iğne deliği büyük olur. D. Kumaşta ilmekler karışır ve kopma olur.

35. Aşağıdakilerden hangisi masura sarımını anlatmaktadır?
A. Çardaktan gelen ip elle sarılır. B. Çardaktan gelen ip elle bir miktar sarılır, masura mekanizmaya yerleştirilir pedal ile motordan gelen güçle sarılır. C. Çardaktan gelen ip makine ile bir miktar sarılır, masura mekanizmaya yerleştirilir, pedal ile motordan gelen güçle sarılır. D. Çardaktan gelen ip elle bir miktar sarılır, mekik mekanizmaya yerleştirilir, pedal ile motordan gelen güçle sarılır

36. Aşağıdakilerden hangilerine dikime başlamadan önce dikkat edilmelidir?
A. Çıt-delgi-metolama B. Çıt-delgi-metolama-renk farkı C. Pastal katları-metolama D. Beden numarası –çıt-delgi

37. Aşağıdakilerden hangisi dikiş payıdır?
A. Dikişin dikileceği kumaş katı ile kenar arasındaki mesafedir B. Dikişin dikileceği kenar ile pastal katı arasındaki mesafedir. C. Dikişin dikileceği kenar ile makine arasındaki mesafedir. D. Dikişin dikileceği hat ile kenar arasındaki mesafedir . 

38. Aşağıdakilerden hangisi sanayideki dikiş payıdır?
A. 0,7-1 cm B. 1-1,5 cm C. 1,5-2 cm D. 2-2,5 cm

39. Aşağıdakilerden hangisi dikiş adımıdır?
A. Dikiş makinesinin bir ilmeği oluştururken her hareketine denir. B. Dikiş makinesinin bir dikişi oluştururken her hareketine denir C. Dikiş makinesinin bir katı oluştururken her hareketine denir D. Dikiş makinesinin bir dikiş payı oluştururken her hareketine denir

40. Normal bir dikişte 1 cm de kaç dikiş adımı olmalıdır?
A. 3 dikiş adımı B. 5 dikiş adımı C. 7 dikiş adımı D. 9 dikiş adımı

41. Bitmiş ürün aşağıdakilerden hangisi ile makineden çıkarılır?
A. Baskı ayağı dizlikle kaldırılır, iğne kumaştan çıkarılır, iplik kesilir. B. Baskı ayağı pedal ile kaldırılır, iğne kumaştan çıkarılır, iplik kesilir, C. İğne mili dizlikle kaldırılır, iplik kesilir. D. İğne mili pedal ile kaldırılır, kumaş çekilir, iplik kesilir.

42. Aşağıdakilerden hangisi üst iplik ayarlama işlemlerindendir?
A. Makine başındaki iplik gerdirici sıkılır veya gevşetilir B. Mekik üzerindeki vida sıkılır veya gevşetilir C. Tansiyon pulcuklarından geçmesi engellenir D. Masura üzerindeki vida sıkılır veya gevşetilir

43. Aşağıdakilerden hangisi dikiş boyu ayarlama işlemidir?
A. Ayarlayıcıyı çevirmek için, tansiyon pulcukları gevşetilir ve düğme çevirilir. B. Ayarlayıcının üzerindeki düğmeye bastırılarak çevrilir C. Ayarlayıcının üzerindeki yukarı aşağı koluna bastırıp düğmeye basılır. D. Ayarlayıcının altındaki ileri geri koluna bastırıp ayarlayıcı çevrilir. 

44. Aşağıdakilerden hangisi iplik kopma sebebidir?
A. İğne ters takılmışsa B. Mekik yanlış takılmış C. Plaka deliği büyükse D. İplik iğnede aşınıyorsa

45. Aşağıdakilerden hangisi dikiş atlama sebebidir?
A. İğne ucu körelmişse B. Çağanoz ucu uzaksa C. İplik iğnede aşınıyorsa D. İplik konikten rahat çekilemiyorsa

46. Birleştirme dikişi aşağıdakilerden hangisidir?
A. Uzun ve kısa parçaları birleştiren dikiş B. Uzun ve kısa parçaları homojen biçimde birleştiren dikiş C. Parçalara hacim vermek için yapılan dikiş D. Parçaları birbirine monte etme dikişi 

47. Büzgü dikişi aşağıdakilerden hangisidir?
A. Bir kumaş boyunu istenen boya küçültmek için yapılan dikiştir. B. Bir kumaş boyunu istenen boya büyütmek için yapılan dikiştir. C. Bir kumaş parçasını birleştiren dikiştir. D. Bir kumaş parçasını istenen boya büyütmek için yapılan dikiştir.

48. Yedirme dikişinin özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
A. İki parçanın uzunlukları farklıysa uzun parça kısa parçaya homojen biçimde dağıtılır. B. İki parçanın uzunlukları farklıysa kısa parça uzun parçaya homojen biçimde dağıtılır C. İki parçanın uzunlukları farklıysa üst üste dikkatlice dikilir. D. İki parçanın uzunlukları farklıysa fazla olan parça dikkatlice düzeltilir.

49. Aşağıdakilerden hangileri dikimde kullanılan işaretlerdir?
A. Delgi-noktalama B. Çıt-delgi C. Çıt-metolama D. Delgi-metolama

50. Çıt ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A. Kalıp kenarına atılan işarettir. B. Kalıp kenarına ve içine atılan işarettir C. Kalıp içine atılan işarettir. D. Sadece kalıpta bulunan yazılardır.

51. Delgi ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
A. Kalıp kenarına atılan işarettir. B. Kalıp kenarına ve içine atılan işarettir. C. Kalıp içine atılan işarettir. D. Sadece kalıpta bulunan yazılardır.

52. Dirsek hattını belirtmek için aşağıdakilerden hangi işaret kullanılır?
A. Çıt B. Delgi C. Meto D. Hiçbiri

53. Aşağıdakilerden hangisi pens ucunu işaretlemede kullanılır?
A. Çıt B. Delgi C. Meto D. Büzgü

54. Büzgü dikişinde aşağıdakilerden hangisine dikkat etmek gerekir?
A. Başlangıç bitiş noktalarına B. Pekiştirme yapılmasına C. Desenlerine D. Gerektiğinde iplik koptuğunda tekrar dikilmesine 

55. Aşağıdakilerden hangisinde birleştirme dikişi kullanılır?
A. Etek volanında B. Kol takarken C. Yan dikişte D. Yaka takarken

56. Aşağıdakilerden hangisi düz sanayi dikiş makinesini temizlemede kullanılan araçlardır?
A. Toz bezi-temizlik fırçası-makine yağı B. Kompresör-temizlik fırçası-makine yağı C. Kompresör-temizlik fırçası-pens-tornavida D. Temizlik fırçası- makine yağı- tornavida-deterjan

57. Aşağıdakilerden hangisi kompresörün görevidir?
A. Hava üfleyerek toz ve liflerin giderilmesi B. Günlük temizlik sırasında hareketli aksamın temizlenmesi C. Hava üfleyerek fazla yağların temizlenmesi D. Hareketli aksama takılan kumaş ve iplikleri temizlemesi

58. Düz sanayi dikiş makinesinin günlük temizlik işlemleri aşağıdakilerden hangisidir?
A. Açma kapama anahtarının kapatılıp, masaüstünün temizlenmesi B. Açma kapama anahtarının kapatılıp, hareketli parçaların yağlanması C. Masa üstünün tozunun alınıp, çağanozun fırça ile temizlenip yağdanlıkla 1-2 damla yağlanması D. Açma kapama anahtarının kapatılıp, yağdanlıkla 1-2 damla yağlanması

59. Aşağıdakilerden hangisi düz sanayi makinelerde karteldeki uygun yağ seviyesini ifade eder?
A. Kartel içi doldurulana kadar B. Karteldeki yağ H ile L arasında C. H seviyesinin üzerinde D. L seviyesinin üzerinde

60. Aşağıdakilerden hangisi düz sanayi dikiş makinesine elektrik gelmemesi nedenidir?
A. Pedal takılı kalmıştır B. İğne kırılmıştır C. Kayış kopmuştur D. Sigorta atmıştır. 

61. Overlok makinesi çeşitleri aşağıdakilerden hangisidir?
A) 2-3-5 iplikli overlok B) 3-4-5 iplikli overlok C) 2-4-5 iplikli overlok D) 4-5-6 iplikli overlok

62. Aşağıdakilerden hangisi 3 iplikli overlok makinesinin kullanım yerlerini doğru olarak ifade etmektedir?
A) Dayanıklı, esnek dikiş yapılır. İki iğnesi, iki lüperi vardır. B) Örgü ve penyelerde kenar kapatılır, esas dikiş için kullanılır. C) Dokuma kumaşlarda kenar kapatılır, örgü ve penyelerde esas dikiş yapılır. D) Kenar kapatılarak zincir dikiş işlemi yapılır.

63. Aşağıdakilerden hangisi 5 iplikli overlok makinesini açıklar?
A) Üç iplikle kenar kapatılır, diğer iki iplikle zincir dikiş işlemi yapılır. B) İki iğnesi ve iki lüperi vardır, dayanıklı esnek dikiş yapar. C) Kenar kapatmak amacıyla kullanılır. İki lüper, bir iğneyle yapılır. D) Zigzag dikerek kenar kapatılır.

64. Aşağıdakilerden hangisi overlok makinesinin kullanım amacıdır?
A) Kumaşın kenar saçaklarını kesmek. B) Örgü ve kumaşta sağlam dikişi gerçekleştirmek. C) Kumaşın kenar kısımlarını temizlemek. D) Emniyet ve kenar temizleme dikişi yapmak

65. Aşağıdakilerden hangisi overlok makinesinin bölümlerindendir?
A) Parmak koruyucu, iplik tansiyon ayarı, lüper kapağı B) Göz koruma kapağı, horoz, çağanoz aksanı C) İplik tansiyon ayarı, çağanoz aksanı, çardak D) Kumaş plakası kapağı, lüper kapağı, çağanoz yuvası

66. Aşağıdakilerden hangisi overlok makinesine iğne takarken dikkat edilecek noktalardandır?
A) İğne, oluklu yönü yana gelecek şekilde iğne takılmalıdır. B) İğne mili vidası gevşetilmelidir. C) Makine durdurulmalı, iğne vidası gevşetilmelidir. D) Makine durdurulmalı ve ayak pedalı kontrol edilerek, elektriğin boşaldığından emin olunmalıdır.

67. 4 iplikli ve 5 iplikli overlok makinelerinde kaç tane iğne kullanılmaktadır?
A) 1 iplik B) 2 iplik C) 3 iplik D) 4 iplik

68. Aşağıdakilerden hangisi overlok makinelerinde ince iplik kullanılmasının nedenlerindendir?
A) Overlok yapılmış dikişler daha çok iplik gerektirir, ince iplikler hacmi azalttığı için kullanılır. B) İnce ipliğin görüntüsü hoş olduğu için kullanılır. C) 3-4-5 iplikli overlokta iplik kalınlığı kumaşta görüntü bozukluğu oluşturmaması için kullanılır D) Kalın iplikler göze hoş görünmeyeceği için ince iplikler kullanılır.

69. Overlok makinesine iplik takarken dikkat edilecek noktalar aşağıdakilerden hangisidir?
A) Makinenin elektriği kapatılıp çardağa iplik geçirilmelidir. B) Tansiyon kontrol edilerek iplik takılmalıdır. C) İğne çıkarılmalı, iplik geçirilmelidir. D) Makineyi power-of (durdurma) konumuna getirip iplik geçirilmelidir. 

70. 5 iplikli overlok makinesinde kaç tane tansiyon vardır?
A) 2 B) 3 C) 4 D) 5

71. Aşağıdakilerden hangisi overlok makinesi dikiş sıklığı ayarıdır?
A) Elektrik düğmesi kapatılır, volan çevrilir. B) Çardaktan gelen iplik takılır, tansiyon kontrol edilir. C) Elektrik düğmesi kapatılır, kasnak dondurulur. D) Kasnak dondurulur, çağanoz takılır.

72. Overlok makinesinde iplik tansiyon ayarı yapılırken aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Yukarıdan aşağıya doğru ayarlama B) Aşağıdan yukarı doğru ayarlama C) Saat yönünde veya aksi yöne doğru ayarlama D) Üstünde parmak basılı tutarak ayarlama

73. Overlok makinesinde üst lüper ipliği çok sıkıysa aşağıdakilerden hangisi yapılır?
A) Lüper iplikleri kenarda kenetlenene kadar, üst lüper ipliği gevşetilir. B) Lüper iplikler tansiyon ayarlanana kadar sıkıştırılır. C) Tansiyon ipliği ayarlanana kadar tansiyon sıkıştırılır. D) Çardaktan gelen iplikler gevşetilir.

74. Overlok makinesinde üst lüper ipliği çok gevşekse aşağıdakilerden hangisi yapılır?
A) Lüper iplikler kenarda kenetlenene kadar, üst lüper ipliği gerginliği gevşetilir. B) Lüper iplikler kenarda kenetlenene kadar, üst lüper ipliği gerginliği sıkıştırılır. C) Tansiyon ipliği ayarlanana kadar tansiyon gevşetilir. D) Çardaktan gelen iplik sıkıştırılır

75. Overlok makinesinin her iki lüper ipliği e çok gevşekse aşağıdakilerden hangisi yapılır?
A) Üst lüper ipliği gerginliği gevşetilir. B) Bütün tansiyon ayarları gevşetilir. C) Çardaktan gelen iplikler sıkıştırılır. D) Her iki lüper gerginlik düğmeleri sıkıştırılır. 

76. Overlok makinesinde iğne iplikler çok sıkıysa aşağıdakilerden hangisi yapılır?
A) Çardaktan gelen iplik ayarı kontrol edilir. B) İğne ipliği gerginliğini ayarlayan düğmeler gevşetilir. C) Üst lüper ipliği gevşektir. D) Bütün tansiyon ayarları gevşektir.

77. Overlok makinesinin günlük temizliği yapılırken dikkat edilecek noktalar aşağıdakilerden hangisidir?
A) Makineye çarpma ve vurma B) Elektrik kesilmesi C) Fazla yağlama D) Tozlanma 

78. Overlok makinelerinde yağ haznesine nereye kadar yağ konulmalıdır?
A) Yağ haznesi üst sınırı B) Yağ haznesi alt sınırı C) İki çizgi arası D) Yağ haznesi kapağına kadar

79. Aşağıdakilerden hangisi overlok makinelerinde iplik kırılmalarını önlemek için yapılmalıdır?
A) Overlok nemli ortamda bulundurulmamalıdır. B) Gereksiz tozlardan temizlenmelidir. C) Makine yağlanmalıdır. D) Elektrik bağlantısı doğru yapılmalıdır.

80. Overlok makinesi yağı hangi aralıklarla değiştirilir?
A) Her gün yağ değiştirilir. B) Ayda bir yağ değiştirilir. C) Altı ayda bir yağ değiştirilir. D) Overlok makinelerinde yağ değiştirilmez

81. Aşağıdakilerden hangisi overlok makinelerinde dikiş atlamaları nedenlerindendir?
A) İğnelerin pozisyonları hatalıdır. B) İplik tansiyon ayarları bozuktur. C) İplik makineye hatalı takılmıştır. D) Çardaktan gelen iplik sıkıdır.

82. Aşağıdakilerden hangisi overlok makinelerinde iplik kopmasının nedenlerindendir?
A) İğnelerin pozisyonları hatalıdır. B) İğne takımı, iğne numarası ile uyumlu değildir. C) İplik sıkıştırma plakası kirlidir. D) İğne mili ve iğneler gevşemiştir.

83. Aşağıdakilerden hangisi overlok makinesinde iğne kırılmasının nedenlerindendir?
A) İplik tansiyonu hatalı ayarlanmıştır. B) İğne mili ve iğneler gevşemiştir. C) İğne speri bükülmüştür. D) Kumaş baskı ayağınca sıkıştırılmıyordur.

84. Aşağıdakilerden hangisi ribana örme kumaşın en belirgin özelliklerindendir?
A) Yüzeyi kabarıktır. B) Enine esneme oranı en yüksek örme kumaştır. C) Beden parçalarını toplama özelliğine sahip değildir. D) Nem çekme özelliği azdır.

85. Aşağıdakilerden hangisi yuvarlak örme kumaş çeşidine örnektir?
A) Pazen B) Saten C) Ribana D) Terilen

86. Aşağıdakilerden hangisi ribana örme kumaşın kullanıldığı alanlardan biridir?
A) Kol ağzı B) Kanun pili C) Kapitone D) Dantel

87. Aşağıdaki aksesuarların hangisinde ribana kullanılır?
A) Bere B) Kaşkol C) Çorap D) Hepsi

88. Örgü kumaşlarda kalıpları kumaşa yerleştirirken kumaşın hangi özelliklerine dikkat edilmelidir?
A) Esneme B) Kayma C) Farklı yüzey yapıları D) Hepsi

89. Aşağıdakilerden hangisi örgü yüzeylerin tanımıdır?
A) Hem düz, hem de yuvarlak örme makinelerinde üretilebilen yüzeyi kabarık ve çukurlardan oluşan örme kumaşlardır. B) Esneme özelliği çok az olan kumaşlardır. C) Hem iç giyimde hem de ev tekstilinde kullanılan bir çeşit fantezi kumaştır. D) Çok sağlam dokuma kumaşlardandır.

90. Hangi durumlarda örgü kumaşın boy ipliği yönünde kaymalar olur?
A) Kumaş masaya yüzünden serilirse B) Kumaştaki kırışıklıklar ütülenince C) Kumaş çalışılan yerden aşağı sarkınca D) Kumaş kenarı cetvelle düzeltilince

91. Aşağıdakilerden hangisi tişört kesiminde dikkat edilecek noktalardandır?
A) Kumaş yerinden kaldırılmadan kesilir. B) Önemli yerlere çıt işareti çok büyük olarak atılmalı. C) Kalıp kenarlarından dik bıçakla kesilir. D) Örme kumaşlarda kalıp kenarlarından çizilmez.

92. Aşağıdakilerden hangisi örme kumaşlarda omuz dikişlerine çeşitli gereçler konulmasının nedenidir?
A) Kumaşta delinme ve esnemeyi önleme B) Kaliteyi yükseltme C) Süsleme D) Omuzları çatma

93. Aşağıdakilerden hangisi örme kumaşlarda omuz dikişinde kullanılmaz?
A) Ekstrafor B) Şerit tela C) İnce deri D) İnce lastik

94. Aşağıdaki yaka tekniklerinden hangisi özelliği olan farklı bir kumaşın geçirilmesiyle yapılmaktadır?
A) Kendi kumaşı B) Ribana C) Pervaz D) Reçme

95. Giysinin kendi kumaşından yaka temizlemeye aşağıdakilerden hangisi girer?
A) Reçme B) Yaka bandı C) Ribana D) Overlok

96. Yaka pervazında ütü dikişi yapılmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Süs olarak B) Pervazı yakaya geçirmek C) Telayı pervaza tutturmak D) Pervazın dışa dönmesini önlemek 

97. Aşağıdakilerden hangisi örme kumaş kol takımında dikkat edilecek noktalardan değildir?
A) Kol dikişinin koldan yapılması B) Kumaşın ütülü olması C) Uygun makine iğnesi seçimi D) İşaretlerin karşılıklı gelmesi

98. Aşağıdaki temizleme işlemlerinden hangisine dikiş payı verilmez?
A) Overlok B) Biye C) Reçme D) Pervaz

99. Biye aparatı seçiminde aşağıdakilerden hangisine dikkat edilir?
A) Aparat genişliğiyle biye genişliğinin aynı olmasına B) Aparatın kaliteli olmasına C) Aparatın kumaşa uygun olmasına D) Aparatın makineye kolay takılmasına

100. Aşağıdakilerden hangisi tişört ütülemede dikkat edilecek noktalardan değildir?
A) Ütü ısısını kumaş özelliğine göre ayarlama B) Kumaşa fazla buhar vermeme C) Ütünün boy ipliği doğrultusunda yapılması D) Ütünün altına altlık takılmaması 

101. Aşağıdakilerden hangisi tişört ütülemede işlem sırasına girmektedir?
A) Ütü yapılacak yerin sert olması B) Ortamın aydınlık olması C) Ütü altına koruyucu altlık takılması D) Ön beden, yaka, kol ve arka bedenin ütülenmesi 

102. Duruş formunda aşağıdakilerden hangisinin kontrolü yapılır?
A) Ütü kalitesi B) Kol genişliği C) Kullanılan etiketlerin uygunluğu D) Boy ölçüsü

103. Aşağıdakilerden hangisi tişörtte son kontrol işlemlerine girmektedir?
A) Ölçü kontrolü B) Modeli analiz etme C) Dikim planı yapma D) Makine parkını belirleme

104. Aşağıdakilerden hangisi giyside ölçü hatalarına neden olmaz?
A) Kumaş özellikleri B) Dikim özellikleri C) Yardımcı malzeme özellikleri D) Uygun olmayan talimat etiketleri 

105. Aşağıdakilerden hangisi malzemede değişiklik yapmayı gerektirir?
A) Ekstrafor, tela, iplik,kumaş arasında farklı çekme oranları B) Kol boyundaki ölçü sapma C) Gaze dikişi yerine çıma çekme D) Yaka açıklığının fazla olması

106. Giysinin kol evinde darlık var ise aşağıdaki düzeltmelerden hangisi yapılır?
A) Malzemede değişiklik yapılır. B) Dikiş teknikleri değiştirilir. C) Kalıpta düzeltme yapılır. D) Ütüleme işlemi kaldırılır.

107. Kumaşın yüzeysel yapısını düzelterek kumaşa ve giysiye …(istenilen şekli vermek)…., göze hoş görünmesini sağlamak için kullanılan araca ……(ütü)…,yapılan işleme de……(ütüleme)……. denir.

108. Ütüleme sırasında, ütülenecek kumaşa …(nem, ısı ve basınç)… aynı anda etki eder.

109. Tekstil alanındaki bütün ütüleme işleri için …(el ütüleri)….kullanılır.

110. ……(Pres ütülerin)….. kullanımı genellikle ütüleme süresini kısaltır,……(ütünün)….. daha …(düzgün)…. olmasını sağlar.

111. (D) Ütülemenin amaçlarından bir tanesi de istenmeyen kırışıklıkların giderilmesidir.

112. (Y) Ütüler kullanım alanlarına göre beş gruba ayrılır.

113. (Y) El ütüleri genelde yünlü kumaşları ütülemek için kullanılır.

114. Ütü buharının ütülenen yüzeyden uçmasıyla ütüleme işlemi tamamlanır. Bu işlemin hızlandırılması için ütü preslerinde aşağıdaki sistemlerden hangisi olması gerekir?
A) Form verme B) Presleme C) Ütü plâkaları D) Vakum E) Buhar sistemi

115. Aşağıdaki giyim türlerinden hangisi için şişme ütüler kullanılır?
A) Alt giyimler B) Üst giyimler C) İç giyimler D) Spor giyimler E) Günlük giyimler

116. Ütü masalarında hangi ütü işlemleri yapılır?
A) Ara ütüler yapılır. B) Sanayide her türlü ütü yapılır. C) Giysinin son ütüsü yapılır. D) Pantolon ütü çizgisi yapılır. E) Evlerde çarşaf ütülenir.

117. Ütü bezi yerine kullanılan ütü altlığının kullanım amacı aşağıdakilerden hangisi değildir?
A) Kumaşın yanmasını, parlamasını önler. B) Ütülenen yüzeyin tümüne eşit miktarda buhar dağıtır. C) Ütünün daha uzun ömürlü olmasını sağlar. D) Kumaşın ütüye yapışmasını önler. E) Kumaşa form verir, kumaşı nemlendirir. 

118. Ütüleme işlemini kolaylaştıran malzemeler aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ütü masası, ütü altlığı, göğüs yastığı, askı B) Paskala, göğüs yastığı, askı C) Ütü masası, paskala, ütü altlığı, kol tahtası D) Göğüs yastığı, sehpa, araba, ütü kılıfı E) Kol tahtası, paskala, askı, ütü bezi

119. Ev tipi buharlı ütüyü kullanıma hazırlarken dikkat edilecek en önemli özellikler aşağıdakilerden hangisidir?
A) Fiş prizdeyken ütüye su koyulmaz, ütü ayarı kumaş özelliğine göre yapılır. B) Su bitince ütüyü fişten çıkarmaya gerek olmadan su koyulabilir. C) Paskala üzerinde her türlü ütü yapılabilir, ütü işi bitince fişten çekilir. D) Ütü masası, ütü altlığı E) Su seviyesi

120. “Buhar mandalını kapatıp kazana yeterince su koyarak ütü şarteli açılır. Buhar oluştuğunda motor düğmesine basılarak paskala ve ütü masası ısı ayarı yapılır.” Yukarıdaki ifade hangi ütüyü çalıştırma işlemlerine girer?
A) Ev tipi buharlı ütü B) Elektro ütü C) Elektro buharlı ütü D) Pres ütü E) Sanayi tipi ütü

121. Aşağıda verilen sembol ile hangi derecede ütüleme yapılır?
A) 150 ºC , 300 ºF B) 110 ºC , 200 ºF C) 110 ºC , 150 ºF D) 110 ºC , 200 ºF E) 150 ºC , º300 F

122. Aşağıdakilerden hangisi keten kumaşlar için alt ve üst ütüleme derecesidir?
A) 150 ºC , 180 ºC B) 180 ºC , 200 ºC C) 210 ºC , 220 ºC D) 220 ºC , 250 ºC E) 200 ºC , 250 ºC

123. Aşağıdakilerden hangisi ütüleme işlemlerinden değildir?
A) Dikiş açma ütüsü B) Yedirme Ütüsü C) Esnetme Ütüsü D) Büzgü dikişi 

124. Aşağıdakilerden hangisi ütülemenin esas amacıdır?
A) Ütüleme giysi dikişlerini açmaktır. B) Ütüleme giysinin kırışıklarını düzeltmektir. C) Ütüleme giysiyi esnetmektir. D) Ütüleme giysiye estetik ve sağlık açısından güzel görünüm ve kalıcı form kazandırmaktır. 

125. Aşağıdaki ütü çeşitlerinden hangisi sanayi ütüsü değildir?
A) Yaka ve manşet ütüsü B) Ceket manken ütüsü C) Kömür ütüsü D) Silindir ütü

126. Aşağıdakilerden hangisi saf ketenin ütüleme derecesini gösterir?
Cevap B şıkkı

127. Aşağıdakilerden hangisi düşük ısıda ütüleme anlamına gelir?
Cevap A şıkkı

128. Aşağıdakilerden hangisi, yüzeyleri ütülemede dikkat edilecek noktalardan değildir?
A) Tekstilin cinsi tespit edilir. B) Ütü kumaşa en iplik yönünde uygulanır. C) Parlayan kumaşlar tersten ütülenir. D) Ütü boy iplik yönünde uygulanır

129. Aşağıdakilerden hangisi örme yüzeyleri ütülerken kesinlikle yapılmamalıdır ?
A) Sadece buhar verilerek form verilir. B) Düzeltilecek yerlere örme sıcakken el ile şekil verilir. C) Örmeye ütü ile baskı yapılarak ütülenir. D) Örme soğumadan çekiştirilmez, masadan kaldırılmaz.

130. Ütülemenin temizlik ve bakımı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Kullanmadan önce taban temizliği kontrol edilir. B) Ütü tabanı sert metal cisimlerle kazınarak temizlenebilir. C) Ütüleme bitince ütüde kalan su boşaltılır. D) Ütüye saf kireçsiz su konur.

131. Leke çıkarma teknikleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
A) Leke yeni iken kolay çıkarılır. B) Leke çıkarıcı madde önce giysinin görünmeyen bir yerine denenir. C) Leke çıkarıldıktan sonra giysi açık havada kurutulur. D) Hepsi

132. Aşağıdakilerden hangisi leke çıkarıcı değildir?
A) Alkol B) Kahve C) Neft yağı D) Benzin

133. Aşağıdakilerden hangisi pas lekesini çıkarma işlemini açıklar?
A) Bütün kumaşlarda oksalik asitle çıkartılır. B) Ilık sabunlu su ile çıkartılır. C) Oksijenli su ile çıkartılır. D) Aseton ve benzinle temizlenir.

134. Oksijenli su ve alkol ile hangi leke çıkartılır?
A) Ruj B) Yağ C) Meyve D) Pas

135. Uhu lekesi ne ile çıkartılır?
A) Neft yağı ile B) Javel suyu ile C) Aseton ve alkol ile D) Alkol ve benzol ile

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder